Petak, 20 Septembra, 2024

Odlične namirnice za bolje zdravlje kože

Najčitanije objave

Vaša koža je najveći i najbrže rastući organ u tijelu.
Njegovanje tijela izvana, raznim kremama, tonicima i serumima donose pozitivne promjene u kvaliteti kože i našem tenu, ali uvijek je potrebno napraviti i pozitivne promjene iznutra uvođenjem određenih namirnica u svakodnevnu prehranu.
Ono što jedete pomaže i u borbi protiv akni, donosi sjaj kože, smanjuje upalne procese i općenito vam daje bolji osjećaj. Isto tako, previše kofeina, soli ili visok sadržaj šećera čini obrnuto – dehidrira vašu kožu i ubrzava starenje kože. Evo što vam još može pomoći:
Voda, voda, voda
Da, ovo se stalno mora naglašavati jer unatoč tome koliko se spominje važnost hidracije, ljudi i dalje ne unose više od četiri čaše vode dnevno. Jednostavno, zaborave. Voda pomaže da stanice budu hidrirane, vaša koža vlažna, što može pomoći u smanjenju pojave finih bora. Takodjer potiče protok krvi i pomaže vašim stanicama da istjeraju toksine.
Lisnato povrće
Uvijek uz svoj tanjur imajte posudicu s lisnatim povrćem. Ono vam omogućuje izvor vitamina A, K i C te snažnih antioksidansa, koji se bore protiv tvari koji imaju štetne učinke na proizvodnju kolagena u vašem tijelu.
Citrusi
Limun, naranča, grejp, limeta… Prepuni su vitamina C koji se bori protiv suhe kože i borica. Vitamin C je također bitan gradivni blok za proizvodnju kolagena, kaže ona.
Narančasto povrće
Mrkvice i batat bogati su karotenoidima, koji smanjuju osjetljivost na sunce i pokazalo se da pomažu u smanjenju pojave bora oko očiju.
Tamna čokolada
Možda niste očekivali da ćete na ovome popisu pronaći i nešto slatko, ali da – tamna čokolada bogata je flavonolima, moćnim antioksidansima koji pomaže u obnavljanju kože. Flavonoli, naime, pomažu promicanju protoka krvi i pospješuju isporuku kisika u kožu. Držite se, doduše, formulacija s više od 70 posto kakaa!
Zeleni čaj
Zeleni čaj je još jedan antioksidans koji ima protuupalno djelovanje. Sadrži polifenole koji mogu pomoći u zaštiti od UV oštećenja, a smanjuje i pojavu crvenila na koži.
Riba
Ako tražite omega-3-masne kiseline, masna riba poput sardina i lososa prepuna je ovih supstancija za čuvanje kože. Poznato je da omega-3 masne kiseline smanjuju upalu, a kada se izluče na kožu, mogu dovesti do glađeg izgleda i smanjenja vidljive upale, poput aknica i rozaceje. Ako niste skloni redovitoj konzumaciji ribe – za vas su omega-3 dodaci.

Najnovije objave