Četvrtak, 3 Oktobra, 2024

Izraelski zračni napadi pogodili centar Bejruta, raste panika među stanovništvom

Najčitanije objave

Izraelska vojska izvršila je zračni napad na centar Bejruta u ranim jutarnjim satima, ubivši najmanje šestero ljudi. Napad dolazi nakon najsmrtonosnijeg dana za izraelske snage u posljednjih godinu dana sukoba s Hezbollahom. Izraelski vojni izvori navode kako je izveden “precizan napad” na zgradu u centralnom Bejrutu, smještenu u četvrti Bachoura, nedaleko od libanonskog parlamenta. Svjedoci izvještavaju o ogromnoj eksploziji koja je potresla grad, dok su tri dodatna projektila pogodila južna predgrađa Dahiyeh, ključni uporište Hezbollaha.

Ovaj napad dolazi u trenutku kada su izraelske snage objavile da su osam njihovih vojnika poginuli u kopnenim sukobima u južnom Libanu, dok su nastavili napredovati prema sjevernom susjedu. Istovremeno, Iran je lansirao više od 180 projektila na Izrael u znak podrške Hezbollahu, što dodatno podiže tenzije na već nestabilnom području.

Masovni egzodus iz Libana: Hiljade u bijegu pred izraelskim udarima

Napadi su izazvali masovno raseljavanje stanovništva. Prema riječima privremenog premijera Libana, Najiba Mikatija, oko 1,2 miliona Libanonaca prisiljeno je napustiti svoje domove uslijed izraelskih napada. Hiljade ljudi pokušava napustiti zemlju, s avionima punim izbjeglica koji stižu na Kipar. Među njima je i Ali Abdul Hassan, 49-godišnji stanovnik Bejruta, koji je za Reuters izjavio kako je pobjegao nakon što je zračni napad ozbiljno oštetio njegovu kuću. Rekao je kako su mnoge porodice iz južnog Libana, koje su već raseljene zbog sukoba, bile smještene u pogođenoj zgradi.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u posljednjim sedmicama više od 100.000 ljudi, uglavnom Libanaca i Sirijaca, prešlo je granicu u Siriju, bježeći pred eskalirajućim sukobom.

Izraelski napadi na Liban podsjećaju na razorni rat iz 2006. godine, a međunarodna zajednica apeluje na hitno zaustavljanje nasilja, iako su izgledi za mir trenutno slabi.

Najnovije objave