Četvrtak, 3 Oktobra, 2024

Bosna i Hercegovina pod pritiskom za provođenje ključnih reformi

Najčitanije objave

Bosna i Hercegovina suočava se s potrebom za sprovođenjem institucionalnih reformi, jačanjem nezavisnosti pravosuđa, unapređenjem obrazovnog sistema te intenziviranjem borbe protiv korupcije. Također, važan je naglasak na veću transparentnost vlasništva medijskih kuća, navodi Vijeće Evrope.

Članstvo u Vijeću Evrope i osnovni zadaci

Vijeće Evrope, međunarodna organizacija s 46 članica, posvećena je jačanju demokratije, zaštiti ljudskih prava i vladavini prava u Evropi. Bosna i Hercegovina je postala članica ove organizacije 2002. godine.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog “namjernog odbijanja Republike Srpske da provodi konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH”. Skupština je upozorila da nesposobnost Ustavnog suda da funkcioniše u punom kapacitetu ugrožava efikasnost pravosudnog sistema i narušava povjerenje u institucije.

Poziv na hitnu akciju

Vijeće Evrope pozvalo je na hitno imenovanje svih sudija Ustavnog suda kako bi se osigurala njegova puna funkcionalnost. Također su izrazili zabrinutost zbog političkog nepovjerenja, govora mržnje i poricanja genocida, što koči napredak BiH na njenom evropskom putu.

Najnovije objave