Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024

Izraelski napao Jemen. Likvidacija 20 vođa Hezbollaha i eskalacija sukoba

Najčitanije objave

U posljednjim danima, Bliski Istok svjedoči jednoj od najžešćih eskalacija sukoba. Izraelske obrambene snage (IDF) izvele su zračni napad na jemenski lučki grad Hodeidah, pod kontrolom hutista, čime su pogodili ključne naftne spremnike i vojne ciljeve. Ovaj napad dolazi kao odgovor na lansiranje projektila i dronova prema Izraelu od strane hutističkih snaga koje podržava Iran.

U Jemenu, hutisti su prekinuli globalnu trgovinu kroz Crveno more, dodatno pogoršavajući humanitarnu krizu u toj zemlji. Izraelska vojska je potvrdila da je više od desetak zrakoplova sudjelovalo u napadu na vojne ciljeve, uključujući elektrane i luku koja se koristi za uvoz nafte i iranskog oružja.

Visoki hutistički dužnosnik Nasr ad-Din Amer, oglasio se putem društvene mreže X, ističući da napadi nisu uspjeli i da će “cionistički napadi samo unaprijediti naše operacije”.

Likvidacija vođe Hezbollaha i 20 visokih dužnosnika

Istovremeno, sukob između Izraela i Hezbollaha doživio je ključni preokret likvidacijom vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha, u zračnom napadu na Bejrut. Izraelski zračni udar, koji je pogodio zapovjedni centar Hezbollaha, također je rezultirao smrću još 20 visokorangiranih vođa te skupine. Među ubijenima su Ali Karaki, vođa južnog fronta Hezbollaha, Ibrahim Hussein Jazini, šef Nasrallahove sigurnosne jedinice, te Samir Tawfiq Dib, dugogodišnji Nasrallahov savjetnik.

Izraelska vojska tvrdi da su vođe Hezbollaha bile skrivene u podzemnim bunkerima ispod civilnih zgrada, nedaleko od UN-ove škole u Bejrutu. Ovaj napad dodatno je ukazao na taktiku Hezbollaha da se krije među civilnim objektima, što je izazvalo osudu međunarodne zajednice zbog ugrožavanja civila.

Humanitarna kriza i stradanja bolničara u Libanonu
U međuvremenu, Libanonsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je u protekla dva dana izraelskih napada ubijeno 14 bolničara, čime su dodatno pogoršani uvjeti za humanitarne operacije na terenu.

Iranska prijetnja osvetom

Sukobi na Bliskom istoku ne pokazuju znakove smirivanja, dok Iran prijeti osvetom zbog ubojstva visokih vojnih zapovjednika, uključujući Abbasa Nilforoushana, zamjenika zapovjednika Iranske revolucionarne garde, koji je također stradao u napadu na Bejrut.

S obzirom na složenost i intenzitet ovih sukoba, međunarodna zajednica strahuje od daljnje eskalacije koja bi mogla destabilizirati cijelu regiju.

Najnovije objave