Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024

Top 5 najboljih knjiga 21. stoljeća: Izbor New York Timesa

Najčitanije objave

Zaposlenici New York Times Book Reviewa, zajedno s 503 novelista, pisaca publicistike, pjesnika i književnih kritičara, sastavili su listu 100 najboljih knjiga 21. stoljeća. U prvih 25 godina ovog stoljeća izdan je nevjerojatan broj knjiga koje su oblikovale i još uvijek oblikuju našu sadašnjost. Na ovoj listi nalaze se raznolika djela – od fikcije i publicistike do onih adaptiranih u filmske i TV franšize. Izdvajamo top pet knjiga koje je New York Times proglasio najboljima ovog stoljeća.

5. Jonathan Franzen – Korekcije

Franzenov roman iz 2001. godine, Korekcije, nudi satirični prikaz američkog društva i obiteljske dinamike. Priča prati obitelj Lambert dok se suočavaju s teškim životnim izazovima – od razotkrivanja seksualnih identiteta, borbe s Parkinsonovom bolešću, do općeg moralnog kaosa. Kroz prizmu obiteljskih veza, ovaj roman analizira konzumerizam, foodie kulturu i promjene u američkom društvu, ostajući jednako relevantan i danas.

4. Edward P. Jones – The Known World

Na četvrtom mjestu je roman koji prati Henryja Townsenda, bivšeg roba koji postaje vlasnik plantaže i robova. The Known World istražuje moralne dileme i preispitivanja u društvu duboko podijeljenom ropstvom. Iako se ovaj utjecajan roman ne može pronaći u našim knjižarama, njegovo mjesto među najvažnijim djelima 21. stoljeća je neupitno.

3. Hilary Mantel – Wolf Hall

Hilary Mantel donosi povijesni roman Wolf Hall, prvi dio trilogije o Thomasu Cromwellu i njegovom usponu na dvoru Henrika VIII. Smještena u Tudorsku Englesku, ova knjiga nudi složenu mrežu dvorskih intriga i političkih previranja, koja čitatelja drži napetim do posljednje stranice.

2. Isabel Wilkerson – The Warmth of Other Suns
Ova povijesna knjiga, koja prati migracije

Afroamerikanaca s juga SAD-a prema sjeveru i zapadu između 1915. i 1970., dobila je visoke ocjene zbog svog značaja u razumijevanju američke povijesti. Wilkersonov način pripovijedanja daje ovom povijesnom djelu osjećaj fikcije, čineći ga lakšim za čitanje i pristupačnijim široj publici.

1. Elena Ferrante – Genijalna prijateljica

Na prvom mjestu najboljih knjiga 21. stoljeća nalazi se Genijalna prijateljica iz 2012. godine. Ferranteov roman prati dvije djevojčice, Elenu i Lilu, koje odrastaju u siromašnom predgrađu Napulja 1950-ih. Njihovo dugogodišnje i kompleksno prijateljstvo, isprepleteno temama umjetnosti, politike, filozofije i klasnih odnosa, čini ovaj roman jednim od najhvaljenijih djela našeg vremena.

Najnovije objave