Utorak, 1 Oktobra, 2024

Izraelci počeli kopneni napad na Liban. Američki ministar eksplodirao od bijesa

Najčitanije objave

U jeku pojačanih sukoba na Bliskom istoku, vijest o likvidaciji vođe Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, izazvala je dodatnu zabrinutost na međunarodnoj sceni. Izrael je u petak, tijekom zračnih napada, likvidirao Nasrallaha, dugogodišnjeg lidera libanonske militantne organizacije, što je izazvalo buru reakcija i postavilo nova pitanja o daljnjem razvoju sukoba u regiji.

Prema tvrdnjama američkih dužnosnika, izraelske kopnene snage možda su već započele ograničene operacije na libanonskoj granici, prenosi ABC News. Iako još uvijek nije potpuno jasno hoće li Izrael pokrenuti punu kopnenu invaziju, dužnosnici napominju da su pripreme u tijeku. Dva dodatna bataljuna rezervista već su mobilizirana, a izraelski tenkovi su viđeni na sjevernoj granici s Libanonom.

Uloga Hezbollaha, podržana vojnom i financijskom pomoći Irana, značajna je u ovom sukobu. Nasrallah, koji je vodio Hezbollah više od tri decenije, bio je ključni protivnik Izraela, a njegova smrt označava kritičan trenutak. Unatoč ovoj likvidaciji, američki izvori upozoravaju da sama eliminacija Nasrallaha neće biti dovoljna da destabilizira Hezbollah i omogući povratak tisuća raseljenih građana sjevernog Izraela, što je jedan od glavnih ciljeva izraelske vlade.

Reakcije na Nasrallahovu smrt pristižu sa svih strana. Libanonski premijer Najib Mikati proglasio je tri dana žalosti, dok su Iran, Rusija i Kina izrazili neslaganje s likvidacijom, upozoravajući na moguće posljedice. Iran je posebno istaknuo da će duh otpora biti samo osnažen nakon Nasrallahove smrti.

Američki ministar obrane Lloyd Austin bio je izuzetno nezadovoljan nedostatkom pravovremenih informacija o izraelskom napadu, što je izazvalo napetosti između američkih i izraelskih vojnih dužnosnika. SAD, iako pruža podršku Izraelu, izrazio je zabrinutost zbog mogućih neprijateljskih reakcija u regiji koje bi mogle naštetiti američkim interesima.

Međutim, izraelska vojska nastavlja sa zračnim udarima na ciljeve Hezbollaha, uključujući raketne sustave i infrastrukturu u kojoj je pohranjeno oružje. Video zapisi tih napada redovito se objavljuju na društvenim mrežama, dok se međunarodna zajednica pita što slijedi.

Strah od veće eskalacije sukoba prisutan je diljem svijeta, a mnogi vjeruju da bi širi konflikt mogao uvući i druge aktere, uključujući Iran i skupine koje podržava širom Bliskog istoka. Izrael je odlučan u svojim nastojanjima, ali je neizvjesno do koje mjere će ovaj sukob eskalirati i kakve će posljedice ostaviti na krhku ravnotežu snaga u regiji.

Diplomacija, iako trenutno u pozadini, ostaje ključno dugoročno rješenje, no vojna akcija još uvijek diktira ritam događanja na Bliskom istoku. Svijet sada promatra svaki potez, dok neizvjesnost i napetost rastu.

Najnovije objave