Utorak, 1 Oktobra, 2024

Afnan se kupao u jezeru kad mu je kroz nos ušla smrtonosna ameba koja jede mozak…

Najčitanije objave

Indijski tinejdžer Afnan Jasim (14) iz Kérale preživio je rijetku infekciju smrtonosnom amebom koja jede mozak, čime je postao tek deveta osoba na svijetu kojoj je to uspjelo, prenosi N1.

Rijetka infekcija nakon kupanja

Smatra se da se Afnan zarazio u junu nakon što je otišao na kupanje u lokalnom jezeru u južnoj državi Kerala, piše BBC. Prema riječima njegovog ljekara, ameba pod imenom Naegleria fowleri vjerovatno je ušla u njegovo tijelo kroz kontaminiranu vodu.

Simptomi i liječenje

Primarni amebni meningoencefalitis (PAM), bolest koju izaziva ova ameba, ima stopu smrtnosti od 97 posto. Simptomi uključuju glavobolju, groznicu, mučninu, povraćanje, dezorijentaciju, ukočen vrat, gubitak ravnoteže, napade i halucinacije. Većina pacijenata umire zbog intrakranijalnog pritiska koji tečnosti unutar lobanje vrše na moždano tkivo.

Parazit oslobađa različite hemikalije i uništava mozak – kaže dr Abdul Rauf, koji je liječio Afnana.

Rani simptomi i dijagnoza

Afnan je počeo doživljavati simptome pet dana nakon kupanja. Imao je napade i jake glavobolje, te su ga roditelji odveli kod ljekara. Nakon što mu se stanje nije poboljšalo, prevezen je u Memorijalnu bolnicu u Kožikodeu gdje je dr Rauf postavio dijagnozu u roku od 24 sata.

Bolest je dijagnosticirana u roku od 24 sata od pojave simptoma – rekao je dr Rauf. Otac dječaka, MK Sidiki, povezao je simptome svog sina sa informacijama koje je pročitao na društvenim mrežama o smrtonosnoj amebi koja jede mozak. Nakon što je Afnan dobio napade, odveo ga je u bolnicu, gdje je postavljena tačna dijagnoza.

Nakon dva smrtna slučaja u našoj bolnici, obavijestili smo vladu, jer je to pitanje javnog zdravlja i pokrenuta je kampanja podizanja svijesti – rekao je dr Rauf.

Liječenje i oporavak

Ljekari su sproveli testove na Afnanu koji su otkrili prisustvo amebe u likvoru. Liječen je kombinacijom antibakterijskih lijekova i Miltefosinom, lijekom koji je uvezen iz Njemačke. Afnanovo stanje je počelo da se poboljšava u roku od tri dana, a nakon nedjelju dana ameba više nije bila prisutna u njegovom tijelu.

Afnan će nastaviti uzimati lijekove mjesec dana, nakon čega planira da nastavi školovanje. Ovo iskustvo je ostavilo dubok uticaj na njega, te sada želi postati medicinski radnik.

Dr Rauf savjetuje izbjegavanje kontaminiranih vodenih površina i pažljivo ponašanje prilikom kupanja. Hlorisanje vodenih resursa je također veoma važno za sprječavanje širenja ove smrtonosne amebe.

 

Najnovije objave