Utorak, 1 Oktobra, 2024

NEW YORK TIMES SAZNAJE: Iran planira osvetu za ubistvo lidera Hamasa. Na meti Tel Aviv i Haifa

Najčitanije objave

Situacija na Bliskom istoku se dodatno zaoštrava. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je naredbu za izravan udar na Izrael kao odgovor na ubistvo čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, izvještava New York Times.

Tajni sastanak i naredba za napad

Na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, održanom u srijedu ujutro, ajatolah Khamenei je naredio direktan napad na Izrael. Ovaj potez dolazi nakon što je Izrael, koji je već deset mjeseci u krvavom sukobu s Hamasom u Pojasu Gaze, optužen za likvidaciju Haniyeha, mada Tel Aviv službeno nije preuzeo odgovornost.

“Izrael je ubio našeg gosta u vlastitoj kući, a time je popločao put do gorke odmazde,” poručili su iranski dužnosnici.

Planirani napadi i ciljevi

Prema izvorima iz Teherana, Iran planira kombinirani napad bespilotnim letjelicama i raketama srednjeg dometa na gradove Tel Aviv i Haifu. Naglasak će biti stavljen na sprječavanje civilnih žrtava, pa će ciljati vojna postrojenja. Također se razmatra mogućnost koordiniranog napada tzv. Osovine otpora, koja uključuje iranske militantne skupine raspršene po Bliskom istoku. Rakete bi se istovremeno ispalile iz Jemena (hutisti), Sirije, Libanona (Hezbollah) i Iraka kako bi postigle maksimalan efekt.

Diplomatski pritisci i sigurnosne pripreme

Američki dužnosnici, suočeni s potencijalnim totalnim ratom, očajnički pokušavaju smiriti situaciju. Diplomate su poslani na Arapski poluotok kako bi pokušali smanjiti napetosti. U međuvremenu, iranska Revolucionarna garda će osigurati sigurnost ajatolaha Khameneija prije bilo kakvih poteza.

Vjerska služba za Ismaila Haniyeha

Dok se priprema za odmazdu, ajatolah Khamenei će održati vjersku službu za ubijenog Ismaila Haniyeha. Iako će Haniyeh biti pokopan u Dohi, gdje je godinama živio u egzilu, njegov lijes će proći kroz Teheran u počasnoj procesiji, pružajući građanima priliku da mu odaju počast.

Najnovije objave