Utorak, 1 Oktobra, 2024

Računi za struju će biti subvencionirani za socijalne kategorije i penzionere s najnižom penzijom

Najčitanije objave

Vlada Federacije BiH kontinuirano brine za socijalno ugrožene kategorije, uključujući i pitanje usklađivanja cijena električne energije.

Produženje Odluke o subvencijama

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH predložit će se produženje Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti za najugroženije kategorije stanovništva u Federaciji BiH, izjavio je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić.

Dodao je da će Elektroprivreda BiH dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi FBiH, usmjeriti ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca.

Pravo na subvenciju ostvaruju:

Penzioneri s najnižom penzijom, koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO/PIO u Federaciji BiH.
Korisnici koji primaju stalnu novčanu pomoć od nadležnih službi, odnosno centara za socijalni rad u FBiH, čija mjesečna potrošnja električne energije ne prelazi 268 kilovatsati mjesečno, odnosno ne prelazi prosječnu potrošnju domaćinstva koje snabdijeva EPBiH.
Proces dostavljanja spiskova
Federalni Zavod MIO/PIO će svaki mjesec dostavljati spisak korisnika najniže penzije Elektroprivredi BiH. Resorna kantonalna ministarstva će Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike redovno dostavljati spiskove korisnika koji primaju stalnu novčanu pomoć centara, odnosno službi za socijalni rad u Federaciji BiH. Ti spiskovi će se zatim dostavljati Elektroprivredi BiH.

Cilj i transparentnost

Na ovaj način se želi osigurati da svi koji nemaju dovoljne izvore prihoda dobiju subvenciju, a istovremeno će se voditi računa o sprječavanju zloupotreba i uklanjanju sa spiska onih koji su počeli ostvarivati dodatne prihode.

Iz Kabineta federalnog ministra energije, rudarstva i industrije poručuju da se ovim mjerama nastoji osigurati adekvatna podrška najugroženijim kategorijama stanovništva u Federaciji BiH.

Najnovije objave