Utorak, 1 Oktobra, 2024

Ajatolah Khamenei izdao naredbu za napad na Izrael nakon ubojstva lidera Hamasa

Najčitanije objave

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je naredbu Iranu da izravno udari na Izrael kao odmazdu za ubojstvo čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, izvještava New York Times.

Tajni sastanak i hitna naredba

Prema tri izvora bliska iranskim dužnosnicima, Khamenei je naredbu izdao na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je čelnik Hamasa ubijen. Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, dosad nije priznao niti zanijekao da stoji iza ubojstva Ismaila Haniyeha.

Izraelske likvidacije i iranski odgovor

New York Times navodi kako Izrael ima dugu povijest likvidacija neprijatelja u inozemstvu, uključujući zapovjednike iranskih nuklearnih postrojenja i vojne zapovjednike. Iako nije jasno koliko će snažno Iran odgovoriti, iranski zapovjednici razmatraju kombinirani napad bespilotnim letjelicama i projektilima na vojne ciljeve u blizini Tel Aviva i Haife, izbjegavajući napade na civilne ciljeve.

Pripreme za širi sukob

Ajatolah Khamenei također je uputio vojne zapovjednike Revolucionarne garde da pripreme planove i za napad i za obranu u slučaju da dođe do rata širih razmjera. U javnoj izjavi nakon smrti čelnika Hamasa, Khamenei je izjavio: “Osveta njegove krvi naša je dužnost”.

Reakcije iranskih dužnosnika

Izjave svih iranskih dužnosnika, uključujući novog predsjednika Masouda Pezeshkiana, potvrđuju da će Iran uzvratiti Izraelu te da ima pravo braniti se od prijestupa u svoju suverenost. Ubojstvo Haniyeha šokiralo je iranske dužnosnike i ponizilo zemlju, s obzirom na sigurnosni propust u državi koja želi projicirati snagu, ali i frustrirana nesposobnošću da spriječi izraelske tajne operacije na svom tlu.

Sigurnosni propusti i frustracija

Neugodnost je dodatno pojačana činjenicom da se Haniyeh netom prije ubojstva sastao s ajatolahom Khameneijem te da je napadnut u navodno vrlo sigurnom pansionu Revolucionarne garde u glavnom gradu. Iranski dužnosnici ne gledaju na ubojstvo Haniyeha samo kao na oportunističko izraelsko ubojstvo, već i kao na uvredu njihovom sigurnosnom aparatu, sugerirajući da bi bilo tko u Iranu, na bilo kojoj razini, mogao biti meta i ubijen.

Najnovije objave