Utorak, 1 Oktobra, 2024

Najmoćnija turska sultanija bila je Bošnjakinja: Kosem je nadmašila i Hurem

Najčitanije objave

Kada se razmišlja o velikim sultanijama Osmanskog carstva, prva asocijacija je često čuvena Hurem. Ipak, malo je poznato da je Kosem sultanija porijeklom iz Bosne bila još moćnija i utjecajnija. Rođena krajem 16. stoljeća, 1589. ili 1590. godine, pod imenom Anastasija, njezino podrijetlo nije potpuno jasno.

Kosem sultanijaFoto:Wikipedia
Kosem sultanijaFoto:Wikipedia

Porijeklo i dolazak u Istanbul

Smatra se da ju je iz Bosne u tadašnji glavni grad Turske poslao bosanski beglerbeg Dželali Hasan-paša. Ova činjenica, kao i ključne uloge koje su u to vrijeme u carstvu obavljali Bošnjaci, podupiru teoriju o njezinom bosanskom podrijetlu.

Put do moći

U dobi od 15 godina stigla je u Istanbul. Na početku, zbog svoje buntovne prirode, bila je izložena raznim torturama. Shvatila je da je jedino rješenje postati utjecajna sultanija, što je i postigla. Privukla je pažnju petnaestogodišnjeg sultana Ahmeda i postala njegova zakonska supruga.

Sultan Ahmed IFoto:Wikipedia
Sultan Ahmed IFoto:Wikipedia

Majčinstvo i utjecaj

Kosem je sultanu Ahmedu rodila osmoro djece – četiri sina i četiri kćeri. Sultan Ahmed umro je 1617. godine, a Kosem je inicirala postavljanje Ahmetovog polubrata Mustafe na prijestolje, kako bi zaštitila svoju djecu od pogubljenja.

Vladajuća sultanija

Mustafa nije dugo ostao na prijestolju zbog lošeg mentalnog stanja. Osman II. preuzeo je prijestolje, ali je ubrzo svrgnut i pogubljen u pobuni koju je potaknula Kosem. Mustafa je ponovno postao vladar, ali ubrzo je smijenjen zbog nesposobnosti. Njegovo mjesto zauzeo je jedanaestogodišnji Murat IV., Kosemin sin.

Sultan Murat IVFoto:Wikipedia
Sultan Murat IVFoto:Wikipedia

Kasniji događaji

Murat IV. vladao je do 1632. godine, a nakon njegove smrti jedini preživjeli brat bio je Ibrahim. U početku njegove vladavine, Kosem je nastavila upravljati carstvom, ali njihov odnos se pogoršao. Ibrahim je svrgnut i ubijen 1648. godine. Njegov sin Mehmed IV. postao je novi sultan, a Kosem je ponovno postala regent.

Sultan Mehmed IVFoto:Wikipedia
Sultan Mehmed IVFoto:Wikipedia

Smrt i naslijeđe

S vremenom, Mehmedova majka Turhan Hatidže ojačala je svoj utjecaj na dvoru. Kosem je pokušala organizirati državni udar, ali je Turhanina špijunska mreža otkrila njezine namjere. Kosem je zadavljena 3. septembra 1651. godine i sahranjena bez ceremonije uz supruga Ahmeda i sina Murata IV.

Kosem sultanija ostala je zapamćena kao jedna od najmoćnijih žena u historiji Osmanskog carstva, koja je dva puta upravljala carstvom i ostavila neizbrisiv trag.

Najnovije objave