Utorak, 1 Oktobra, 2024

Politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen u Teheranu: Hamas optužuje Izrael

Najčitanije objave

Politički lider Hamasa, Ismail Hanije, ubijen je u Teheranu tokom posjeta inauguraciji iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana, objavila je Iranska revolucionarna garda (IRGC). Iako za njegovo ubojstvo još niko nije preuzeo odgovornost, Hamas je optužio Izrael za njegovu smrt i zaprijetio “ratom za oslobađanje Jeruzalema”.

Biografija Ismaila Hanijea

Ismail Hanije rođen je 1962. godine u izbjegličkom kampu Šati u Gazi, nakon što su njegovi roditelji pobjegli iz grada Askalana 1948. godine, nakon osnivanja države Izrael. Hanije je studirao na institutu Al-Ažar u Gazi i kasnije diplomirao arapsku književnost na Islamskom univerzitetu u Gazi.

Uspon u Hamasu

Dok je bio student, Hanije se pridružio Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa. Blisko je surađivao sa suosnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Jasinom, a na funkciju političkog lidera Hamasa izabran je 2017. godine, zamijenivši Haleda Mešala. Izraelske vlasti nekoliko su puta zatvarale Hanijea, a on je 2019. godine napustio Pojas Gaze nakon nekoliko pokušaja atentata i od tada je živio u egzilu u Kataru.

Tragični događaji

U izraelskom napadu na sjevernu Gazu u aprilu ove godine, ubijena su njegova tri sina i najmanje troje unuka. Iranska revolucionarna garda priopćila je da su Hanije i njegov tjelohranitelj ubijeni u Teheranu, gdje je prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika.

Hamas najavljuje odmazdu

Hamas je najavio odmazdu, optužujući Izrael za ubojstvo. “Hamas će voditi otvoreni rat za oslobađanje Jeruzalema za što je spreman platiti cijenu”, izjavio je danas glasnogovornik palestinske grupe, Samu Abi Zuhri, nakon ubojstva Hanijea. Opisao je ubojstvo kao “ozbiljnu eskalaciju” i istaknuo da počinitelji neće postići svoje ciljeve.

Reakcije iz Izraela

Izrael nije objavio službeno priopćenje povodom ubojstva, što je često slučaj kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obavještajna agencija Mossad. Prva reakcija iz Izraela stigla je od izraelskog ministra nasljeđa, Amihai Elijahua, koji je izjavio da je ubojstvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea “učinilo svijet malo boljim mjestom”. Na društvenoj mreži X poručio je da “nema milosti za smrtnike” i dodao: “Gvozdena ruka koja će ih udariti je ona koja će donijeti mir i malo utjehe te ojačati našu sposobnost da živimo u miru s onima koji žele mir.”

Najnovije objave