Utorak, 1 Oktobra, 2024

PONOS BIH: Numanović i Ostojić osvojili brončane medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

Najčitanije objave

Muhamed Numanović, učenik trećeg razreda Richmond Park Međunarodne srednje škole u Tuzli, i Miodrag Ostojić, bivši učenik Tehničke škole “Mihailo Pupin”, a sada student, osvojili su brončane medalje na 54. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je prošlog tjedna održana u Isfahanu, Iran.

Na ovogodišnjoj olimpijadi, koja je okupila mlade fizičare iz 46 država svijeta, Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Mihailo Bogdanić (Gimnazija Banja Luka), Muhamed Numanović (Richmond Park Međunarodna srednja škola Tuzla), Miodrag Ostojić (Tehnička škola „Mihailo Pupin“), Filip Krištić (Druga gimnazija Sarajevo) i Nedim Begović (Koledž Ujedinjenog Svijeta Mostar).

Izvrsni rezultati mladih fizičara

U pratnji učenika bili su mentori Bojan Kovačević, Kenan Saračević i Benjamin Fetić. Miodrag Ostojić i Muhamed Numanović osvojili su brončane medalje, dok je Nedim Begović dobio pohvalu. Ovi izvanredni rezultati potvrđuju kvalitetu obrazovanja i talenat mladih fizičara iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Richmond Park Schools Tuzla.

Detalji natjecanja

Olimpijada je obuhvaćala rješavanje eksperimentalnih i teorijskih zadataka, pri čemu su testovi trajali po pet sati. Osim natjecateljskog dijela, sudionici su imali priliku posjetiti kulturne i povijesne znamenitosti Isfahana.

Bosna i Hercegovina sudjeluje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike od 1996. godine i kontinuirano postiže zapažene rezultate.

Kontinuirani uspjeh Muhameda Numanovića

Muhamed Numanović je 2022. godine, kao učenik prvog razreda, sudjelovao na Međunarodnoj olimpijadi i tada osvojio pohvalu, četvrtu nagradu. Godine 2023. plasirao se i sudjelovao na Europskoj olimpijadi u Njemačkoj gdje je osvojio brončanu medalju. Iste godine odlazi na Međunarodnu olimpijadu u Japan i osvaja brončanu medalju. U 2024. godini plasira se i sudjeluje na Europskom natjecanju u Gruziji, ponovno osvajajući brončanu medalju. Iste godine sudjeluje na Međunarodnom natjecanju iz fizike u Iranu gdje osvaja brončanu medalju. Kontinuitet ovakvog uspjeha iz fizike nije uspio postići nitko od 1996. godine.

Najnovije objave