Srijeda, 2 Oktobra, 2024

Restauracija Mitsubishija iz 1983: Olimpijski ljepotan iz Sarajeva ponosno vozi i danas

Najčitanije objave

Mini-kombi Mitsubishi L300 iz 1983. godine bio je službeni automobil Zimskih olimpijskih igara koje su se održale u Sarajevu godinu kasnije. Po svom dizajnu i karakteristikama, ovo vozilo je tada predstavljalo posljednji krik automobilske industrije.

Ponosni vlasnici jednog od rijetkih preostalih primjeraka su Berislav Topol i Marta Šerić iz Zagreba. Zaljubljeni par već godinama posjeduje i pažljivo čuva ovog ljepotana.

Olimpijska veza

“Prema onome što smo saznali, japanska kompanija ‘Mitsubishi’ bila je jedan od sponzora Olimpijskih igara u Sarajevu. Kao donaciju poslali su više ovih vozila. Njihova namjena tada je bila prevoziti timove koji su radili na održavanju olimpijskih borilišta, a tokom igara prevozili su sportiste s jedne na drugu lokaciju,” kaže Topol.

Zanimljivo je da je dio službenih vozila iz Sarajeva tri godine kasnije završio na Univerzijadi u Zagrebu 1987. godine, gdje je “Mitsubishi” također bio jedan od sponzora.

“Poslije toga, vozilo je ostalo u Zagrebu. Nekako je ustupljeno policiji, koja ga je jedno vrijeme koristila. Zatim ga je kupio jedan gospodin kojeg smo mi doslovno presreli na cesti i sve dalje je povijest,” dodaje Topol uz smijeh.

Restauracija i prilagodba

Kroz šalu, Topol kaže kako ga je na kupovinu mini-kombija nagovorila djevojka, rođena u Sarajevu, kojoj to nije mogao odbiti. “Čim je čula da je iz Sarajeva, odmah je rekla moraš ga kupiti. Što mi je drugo preostalo,” kaže simpatični Zagrepčanin.

Restauracija vozila nije bila nimalo jednostavan posao jer je teško doći do originalnih dijelova. “Morali smo improvizirati i snalaziti se kako znamo. Potrudili smo se da vozilu vratimo imidž Olimpijskih igara u Sarajevu, nabavili smo službene naljepnice i oznake te ga njima ukrasili,” kaže Topol.

Njegova djevojka Marta dodaje kako su željeli nabaviti manji kombi koji bi im služio kao kamper sposoban za vožnju slabije prohodnim putevima. “Nagovorili smo vlasnika da nam ga proda, uložili smo dosta u restauraciju, unutrašnjost smo prilagodili svojim potrebama, uložili dosta u mehaniku i mogu reći da nas dosta dobro služi. Kao i svi drugi ‘japanci’, pouzdan je i ne kvari se često, a uz to nije ni veliki potrošač,” kaže Marta.

Dobar i pouzdan kamper

Par je na kraju dobio dobar i pouzdan kamper, ali istovremeno i oldtajmera s kojim često putuju na skupove vlasnika starih automobila širom regije i ponosno ga pokazuju. Tako je bilo i u Sanskom Mostu, gdje je nedavno održan jedan takav događaj.

Prema službenim podacima, kompanija “Mitsubishi” je za potrebe sportskih događaja u bivšoj Jugoslaviji donirala 85 ovakvih vozila. Danas ih je tek nekoliko u voznom stanju, što ovaj primjerak čini još posebnijim.

Najnovije objave