Srijeda, 2 Oktobra, 2024

Novi skandal na OI 2024: Boksači koji se izjašnjavaju kao žene dobivaju dozvolu za natjecanje

Najčitanije objave

Dvije boksačice kojima je bio zabranjen nastup na svjetskim prvenstvima zbog sumnji da su biološki muškarci, dobile su zeleno svjetlo da se natječu na Olimpijskim igrama u Parizu, piše Daily Mail.

Problem je eskalirao nakon što se saznalo da su Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana prošle godine bile izbačene s turnira zbog pitanja njihova biološkog spola. Međutim, šefovi Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) sada tvrde da obje ispunjavaju kriterije za natjecanje kao žene.

Reakcije Iz svijeta boksa

Barry McGuigan, boksačka legenda iz Sjeverne Irske, opisao je situaciju kao “šokantnu”. Jedan bivši olimpijac kazao je da će rodna ideologija “ubiti žene”.

Khelif i Yu-Ting su bile diskvalificirane sa Svjetskog prvenstva u boksu za žene u ožujku 2023. u New Delhiju, a tada su naređeni DNK testovi kako bi se utvrdio njihov stvarni spol. Umar Kremlev, predsjednik Međunarodne boksačke asocijacije (IBA), izjavio je da su testovi pokazali da sportaši – uključujući Khelifa i Yu-Tinga – imaju “XY kromosome”. Dodao je kako su otkrili sportaše koji su “pokušavali zavarati svoje kolege i glumiti žene”.

MOO pravila i reakcije

No, MOO je preuzeo odgovornost za vođenje olimpijskih boksačkih natjecanja i kaže da svi uključeni sportaši imaju pravo na natjecanje. Alžirski olimpijski odbor izjavio je da je prošlogodišnja diskvalifikacija dio “zavjere” kako bi ih se spriječilo u osvajanju zlatnih medalja, tvrdeći da visoka razina testosterona kod sportašica ima “medicinske razloge”.

Iskustva i komentari

Meksikanka Brianda Tamara opisala je svoje iskustvo borbe s Khelifom na platformi X: “Kad sam se borila s njom, bila sam izvan sebe. Njeni udarci su me jako boljeli, mislim da se nikad nisam tako osjećala u svojih 13 godina boksanja, niti u sparingu s muškarcima. Hvala Bogu da sam se taj dan izvukla iz ringa i dobro je da su konačno shvatili.”

Khelif će se u četvrtak boriti protiv Talijanke Angele Carini, a Yu-Ting će biti u akciji u petak.

Prema feminističkoj web-stranici Reduxx, obje boksačice su pod utjecajem razlika u spolnom razvoju (DSD), medicinskih stanja identificiranih pri rođenju gdje su genitalije atipične u odnosu na kromosome.

McGuigan je izrazio svoje sumnje: “Šokantno je što im je uopće dopušteno da dođu ovako daleko, što se događa?” napisao je na platformi X.

Nancy Hogshead, američka plivačica koja je osvojila tri zlata na Igrama 1984., otišla je korak dalje tvrdeći da će “rodna ideologija dovesti do smrti žena”.

Jedan korisnik društvene mreže X dodao je: “Muškarci koji udaraju žene sada su službeno olimpijski sport.”

Glasnogovornik MOO-a rekao je: “Svi sportaši koji sudjeluju na boksačkom turniru pridržavaju se uvjeta natjecanja i pravila prijave, kao i svih medicinskih propisa.”

Najnovije objave