Srijeda, 2 Oktobra, 2024

SAD predvode hitnu diplomatsku akciju kako bi spriječile izraelski napad na Beirut

Najčitanije objave

Sjedinjene Države predvode hitnu diplomatsku akciju kako bi pokušale odvratiti Izrael od napada na libanonski glavni grad Beirut ili ključnu civilnu infrastrukturu kao odgovor na smrtonosni raketni napad na Golansku visoravan pri kojem je poginulo dvanaestero djece.

Prema informacijama koje je Reuters dobio iz pet različitih izvora, Washington svim silama nastoji spriječiti rat između Izraela i Hezbollaha, koji podržava Iran.

Izrael i SAD nedvosmisleno krive Hezbollah za smrtonosni napad, dok Hezbollah odbacuje odgovornost. Brza diplomatska akcija usmjerena je na sprječavanje Izraela da napadne gusto naseljeni Beirut i južna predgrađa grada, gdje se smatra da je središte Hezbollaha, kao i na zaštitu ključne libanonske infrastrukture poput zračnih luka i mostova.

Zamjenik predsjednika libanonskog parlamenta, Elias Bou Saab, izjavio je za Reuters da je u kontaktu s američkim posrednikom Amosom Hochsteinom od subotnjeg napada na Golan. Prema Bou Saabu, Izrael će izbjeći eskalaciju ako se poštedi glavni libanonski grad i njegova okolica.

Izraelski dužnosnici tvrde da im je cilj povrijediti Hezbollah, a ne izazvati sveopći rat u regiji. Ipak, dvojica bliskoistočnih i europskih diplomata izjavila su za Reuters da se Izrael još nije obvezao izbjegavati udare na Beirut, južna predgrađa grada i civilnu infrastrukturu.

Američki State Department odbija komentirati pojedinosti diplomatskih razgovora, iako su izjavili za Reuters

Najnovije objave