Četvrtak, 3 Oktobra, 2024

Erdogan najavio moguću tursku intervenciju u Izraelu radi pomoći Palestincima

Najčitanije objave

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, izjavio je u nedjelju da bi Turska mogla intervenirati u Izraelu kako bi pomogla Palestincima, slično kao što je to učinila u Libiji i Nagornom Karabahu. Ovu izjavu dao je na skupu vladajuće stranke AKP u gradu Rizeu na Crnom moru.

Pomoć Palestincima

“Moramo biti vrlo jaki kako Izrael u Palestini ne bi mogao raditi to što trenutno radi,” rekao je Erdogan, hvaleći pritom rezultate turske industrije oružja. “Baš kao što smo ušli u Karabah i u Libiju, mogli bismo nešto slično učiniti i njima,” dodao je u govoru koji je prenosila televizija.

Detalji ostali nejasni

Turski predsjednik nije precizirao kakvu intervenciju ima na umu, a predstavnici njegove stranke nisu odgovorili na pitanja o pojedinostima njegove izjave. Izrael nije odmah komentirao Erdoganove izjave.

Povijesne intervencije

Podsjećamo, 2020. godine Ankara je poslala vojnike i vojnu opremu u Libiju kako bi podržala Vladu nacionalnog jedinstva i njenog lidera Abdulhamida al-Dbeibaha. Prošle godine, Turska je negirala direktnu umiješanost u azerbajdžansku vojnu operaciju u Nagornom Karabahu, ali je naglasila da podupire bliskog saveznika “svim sredstvima”, uključujući obuku i modernizaciju vojske, podsjeća Reuters.

Najnovije objave