Četvrtak, 3 Oktobra, 2024

Organizatori Olimpijskih igara se izvinjavaju katolicima zbog kontroverzne scene na otvaranju

Najčitanije objave

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu u nedjelju su se ispričali katolicima i ostalim kršćanima koje je naljutila scena na svečanosti otvaranja, koja je parodirala “Posljednju večeru”, slavnu sliku renesansnog umjetnika Leonarda da Vincija.

Kontroverzni performans

Performans u kojem su sudjelovale članice skupine “Drag Race France”, transrodni model i goli pjevač u ulozi starogrčkog boga vina Dioniza, podsjećao je na biblijsku scenu Isusa Krista i njegovih apostola koji dijele posljednju večeru prije raspeća. Ova scena izazvala je zgražanje među katolicima i drugim kršćanima, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

 Reakcije i izvinjenje organizatora

Organizatori su naglasili da im nije bila namjera pokazati nepoštovanje prema vjernicima. “Jasno je da nije bilo nikakve namjere pokazati nepoštovanje prema bilo kojoj vjerskoj skupini. Svečanost otvorenja je bila zamišljena kao slavlje tolerancije u zajednici. Vjerujemo da smo tu ambiciju ostvarili. Ako su se neki ljudi uvrijedili, jako nam je žao,” izjavila je Anne Descamps, glasnogovornica Olimpijskih igara.

 Kontekst francuskog sekularizma

Francuska, iako ponosna na svoje kulturno naslijeđe, također ima dugu tradiciju sekularizma i antiklerikalizma. Blasfemija je ne samo legalna već se smatra i jednim od ključnih stupova slobode govora. Unatoč tome, organizatori su prepoznali da je performans mogao biti uvredljiv za neke gledatelje i izrazili su žaljenje zbog toga.

Ovaj incident ističe izazove s kojima se organizatori velikih međunarodnih događaja suočavaju u pokušaju da zadovolje različite kulturne i vjerske osjetljivosti. Unatoč dobrim namjerama, potrebno je dodatno razmotriti kako određeni umjetnički izrazi mogu biti percipirani u različitim dijelovima svijeta i među različitim skupinama ljudi. Isprika organizatora pokazuje svijest o potrebi za većom osjetljivošću i poštovanjem prema različitim vjerskim zajednicama.

Najnovije objave