Petak, 18 Oktobra, 2024

Objavljena prepiska stomatologa i majke tinejdžerke koja je preminula nakon vađenja zuba: Propusti u liječenju?

Najčitanije objave

Nedavna tragična smrt tinejdžerke Dž. D. iz Sarajeva nakon komplikacija vezanih za vađenje zuba šokirala je javnost. Dodatnu težinu ovom slučaju dala je prepiska između stomatologa koji je liječio djevojku i njene majke, koja je postala dostupna javnosti, otkrivajući potencijalne propuste u pristupu liječenju.

Nepriznavanje ozbiljnosti stanja

Stomatolog je, prema njegovim izjavama, naveo da je tinejdžerka posljednji put bila u njegovoj ordinaciji 30. septembra ove godine, te da nakon toga nije imao nikakve veze s njenim liječenjem, naglašavajući da je djevojka nastavila liječenje u drugim zdravstvenim ustanovama. Međutim, prepiska između njega i majke preminule tinejdžerke, koju je objavio Dnevni avaz, pokazuje drugačiju priču. Ova komunikacija otkriva da je stomatolog i nakon tog datuma nastavio davati savjete o tome kako postupati sa zubom, ali bez prepoznavanja ozbiljnosti zdravstvenog stanja djevojke.

Početak komplikacija

Iz prepiske između stomatologa i majke jasno je da je tinejdžerka imala ozbiljne komplikacije već 30. septembra, kada majka traži hitan pregled zbog jake upale zuba i oticanja vilice. Majka u poruci od 30. septembra u 10:52 sati piše:

„Zub joj se već tri dana upalio, ne može ni da jede, cijela vilica je boli. Može li Dž. doći danas?“

Stomatolog odgovara da zna o kojem zubu je riječ, priznajući da je „bio rizičan“, te predlaže termin za isti dan u 16 sati.

Pogoršanje stanja

Nakon ovog pregleda, stanje tinejdžerke se rapidno pogoršalo. Majka ponovo kontaktira stomatologa 2. oktobra, obavještavajući ga da je njena kćerka jako otečena, ima groznicu i temperaturu te da ne može otvoriti usta zbog bolova. Djevojka pije antibiotik, ali majka izražava sumnju da nije dovoljan i traži savjet.

U odgovoru na majčinu poruku, stomatolog pita da li tinejdžerka sada osjeća manje bolova. Majka odgovara da zub više ne boli, ali da je otečenost vilice i vrata toliko ozbiljna da djevojka ne može okrenuti glavu.

Stomatolog zatim savjetuje da djevojka nastavi s istim antibiotikom, koristi hladne obloge i odmara još nekoliko dana dok otok ne splasne. Iako majka izražava zabrinutost zbog ozbiljnosti simptoma, stomatolog ne prepoznaje hitnost situacije.

Tragičan ishod

Nažalost, uprkos savjetima i pokušajima liječenja, tinejdžerka je kasnije preminula. Ova prepiska otvara brojna pitanja o tome da li je njen slučaj bio pravilno tretiran i da li je reakcija stomatologa bila adekvatna s obzirom na simptome koje je pacijentica imala. Posebno je zabrinjavajuće što je majka u više navrata izrazila sumnju da antibiotik nije dovoljno jak i tražila hitnu reakciju zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, ali nije dobila odgovarajuće upute koje bi spriječile ovakav ishod.

Javna reakcija

Ova tragedija izazvala je snažne reakcije u javnosti, te se sada postavlja pitanje da li su nadležni zdravstveni autoriteti mogli spriječiti smrt tinejdžerke da su poduzete adekvatne mjere. Ovaj slučaj pokazuje koliko je važno da zdravstveni radnici prepoznaju ozbiljnost simptoma na vrijeme i poduzmu sve potrebne korake kako bi se izbjegli ovakvi tragični ishodi.

Majka preminule tinejdžerke i dalje traži odgovore i pravdu za svoju kćerku, dok stomatološka zajednica i zdravstvene ustanove istražuju moguće propuste u ovom slučaju.

Najnovije objave