Petak, 18 Oktobra, 2024

Teheran prijeti Arapskim zemljama zbog podrške Izraelu: HOĆETE LI DA VAS ZASPEMO RAKETAMA?!

Najčitanije objave

Teheran je posljednjih dana, prema informacijama iz The Wall Street Journal, putem diplomatskih kanala započeo prijetnje naftom bogatim zemljama Arapskog poluotoka. Iran ih upozorava da će, ukoliko se na bilo koji način umiješaju i pomognu Izraelu u njegovoj najavljenoj odmazdi zbog nedavnog raketiranja Tel Aviva, one biti sljedeće mete iranskih balističkih projektila.

Oštro upozorenje

Ove prijetnje dolaze u osjetljivom trenutku za cijelu regiju. Iako je tokom prethodnog sukoba u travnju između Irana i Izraela spriječena eskalacija zahvaljujući obavještajnim podacima koje su arapske zemlje podijelile sa SAD-om, sada se situacija zaoštrava. Ovoga puta, Iran je posebno izravno zaprijetio Jordanu, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Katru. Te zemlje su odmah poslale diskretne signale američkom State Departmentu, navodeći da neće dozvoliti korištenje svog zračnog prostora izraelskim vojnim avionima, kako bi izbjegle da postanu mete​.

Strateška dilema Arapskog svijeta

Nafta bogate zemlje Arapskog poluotoka suočavaju se s dilemom. Njihova uloga u normalizaciji odnosa s Izraelom, pogotovo bez insistiranja na palestinskom pitanju, značajno je doprinijela napetostima. Ipak, s obzirom na prijetnje iz Teherana, regija se sada suočava s teškim izborima. Vjerojatna meta eventualnih napada Irana bila bi ključna naftna postrojenja koja uživaju američku vojnu zaštitu. Dok SAD povlači svoje trupe iz regije, ostavljajući iza sebe vakuum, arapske zemlje strahuju da bi iranski utjecaj mogao značajno porasti​.

Dok Iran jača svoje regionalne ambicije, pitanje ostaje: hoće li SAD uspjeti održati ravnotežu moći ili će Teheran iskoristiti priliku za dominaciju?

Najnovije objave