Petak, 18 Oktobra, 2024

Ukrajinski udarac na Krimu: Razaranje najvećeg naftnog terminala i širi strateški ciljevi

Najčitanije objave

Novi ukrajinski napad na Krim predstavlja jedan od najznačajnijih udara na ruske vojne kapacitete na ovom okupiranom poluotoku. Prema satelitskim snimkama, oblak crnog dima diže se iznad Feodosije, najvećeg naftnog terminala na Krimu, nakon što su ukrajinske raketne snage izvršile precizan udar na ovo vitalno postrojenje.

Uništenje ključnog energetskog resursa

Napad, koji se dogodio 7. oktobra, izazvao je požar u najmanje deset spremnika goriva, što je dokumentirano i satelitskim snimkama objavljenim 8. oktobra. Ukrajinska vojska potvrdila je da je napad izveden u suradnji s ostalim komponentama obrambenih snaga, a cilj je bio oduzeti gorivo ruskim okupatorskim trupama koje se oslanjaju na ovu logističku infrastrukturu za vođenje rata​.

Ova strateška operacija usmjerena je na slabljenje ruskih snaga u regiji, kako u logističkom smislu, tako i financijski, jer je Krim ključan za snabdijevanje ruske vojske na jugu Ukrajine. Prema dr. Auri Sabadus, stručnjakinji Centra za europsku političku analizu (CEPA), ovakvi napadi imaju dvostruku svrhu – destabiliziranje ruskih vojnih operacija i ograničavanje njihovih ekonomskih resursa​.

Rusija negira ukrajinski napad

S druge strane, ruske vlasti nisu priznale da se radi o napadu. Oleg Kručkov, savjetnik lidera ruskih vlasti na Krimu, izjavio je da je požar izbio zbog nesreće u skladištu nafte, te da hitne službe rade na saniranju štete. Međutim, ruski izvještaji ne spominju štetu koja je evidentna na satelitskim snimkama, niti potvrđuju prisutnost ukrajinskih snaga u blizini​.

Šira slika ukrajinske ofanzive

Ovaj napad dio je šire ukrajinske strategije udara na energetske objekte u Rusiji i na okupiranim teritorijima. Samo u proteklih nekoliko mjeseci, ukrajinske snage su izvele napade na više naftnih postrojenja, uključujući ona u Kursku i Rostovu, s ciljem destabilizacije ruske vojne logistike. Ukrajina je nedavno ciljala i ruska skladišta oružja, poput onoga u Brjanskoj oblasti, gdje su, prema izvještajima iz Kijeva, uništene rakete i municija, uključujući zalihe iz Sjeverne Koreje​.

Ovi napadi pokazuju odlučnost Ukrajine da vrati kontrolu nad Krimom, što ovaj udar na najveće naftno postrojenje na poluotoku simbolizira kao ključni korak u toj dugoročnoj borbi.

Najnovije objave