Subota, 19 Oktobra, 2024

Godišnjica sukoba: Intenzivne borbe između Izraela i Hamasa destabiliziraju Bliski istok

Najčitanije objave

Protekla godina bila je jedna od najkrvavijih u izraelsko-palestinskom sukobu, obilježena strašnim napadima, ogromnim gubicima i vojnom eskalacijom koja je zaprepastila svijet. U ponedjeljak, Izrael obilježava prvu godišnjicu smrtonosnog napada Hamasa, koji je 7. oktobra 2023. godine pokrenuo brutalni rat, u kojem su Hamasovi militanti iznenadnim napadom ubili 1.200 ljudi, većinom civila, i oteli oko 250 Izraelaca, od kojih se oko 100 još uvijek drži u Gazi.

Izraelska odmazda i vojne operacije

Odgovor Izraela bio je žestok i nemilosrdan, pokrenuvši najveću vojnu ofanzivu u regiji u posljednjim desetljećima. Više od 42.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim i kopnenim napadima, prema podacima ministarstva zdravstva Gaze, dok je raseljena većina od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze. Izrael je objavio da je od početka rata bombardirao više od 40.000 ciljeva u Gazi, uništio tisuće tunela te ubio ključne vojne zapovjednike Hamasa i drugih militantnih skupina.

Hamasov napad i njegov utjecaj

Hamasov napad na južni Izrael iz 2023. godine, u kojem su napadnute zajednice u blizini granice s Gazom, bio je šok ne samo za Izrael, već i za međunarodnu zajednicu. Ovaj događaj, koji se smatra jednim od najvećih sigurnosnih propusta u povijesti Izraela, ozbiljno je poljuljao povjerenje građana u državno vodstvo, a brutalnost napada ostavila je dubok ožiljak na izraelsko društvo.

Vojna prisutnost i destabilizacija regije

Rat je uvelike destabilizirao Bliski istok, proširujući sukob na druge regije, uključujući južni Libanon i dolinu Bekaa, gdje su izraelske snage rasporedile divizije za “lokalizirane operacije”. Iz Gaze i dalje pristižu projektili, dok Hamas odgovara na izraelske napade. Samo u proteklih godinu dana, prema podacima izraelske vojske, iz Gaze je na Izrael ispaljeno preko 13.200 raketa, dok su napadi zabilježeni i iz Libanona, Sirije, Jemena i Irana.

Međunarodna pomoć i američki angažman

Sjedinjene Američke Države pružile su Izraelu značajnu vojnu podršku od početka rata, uključujući 17,9 milijardi dolara vojne pomoći. Ova pomoć uključuje financiranje obrambenih sustava poput Željezne kupole i Davidove praćke, oružje, avione i gorivo, kao i financiranje američkih vojnih operacija na Bliskom istoku koje su izravno povezane s izraelskim sukobima.

Godinu dana nakon početka najkrvavijeg sukoba u modernoj povijesti izraelsko-palestinskih odnosa, sukob se ne pokazuje znakovima smirivanja. Dok Izrael nastavlja svoju vojnu misiju uništavanja Hamasa, posljedice ovog rata osjećaju se diljem regije, a nesigurnost i strah među civilnim stanovništvom rastu. Svijet nastavlja promatrati, dok se nadaju mirnijim rješenjima i smanjenju nasilja u regiji koja je već predugo pogođena sukobima.

Najnovije objave