Subota, 19 Oktobra, 2024

Analiza lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini: Pobjednici i realnost

Najčitanije objave

Nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, većina političkih stranaka izražava zadovoljstvo postignutim rezultatima, ističući svoje pobjede na različitim nivoima. Međutim, stvarnost izbora i političkog konteksta pokazuje da pojam “pobjednik” u bh. političkom sistemu nije jednoznačan. On se, kao i obično, prilagođava različitim faktorima, od izbora načelnika do podrške u općinskim vijećima.

Kanton Sarajevo: Bez velikih promjena, ali važne implikacije

U Kantonu Sarajevo, većina općina je zadržala svoje dosadašnje načelnike. Irfan Čengić (SDP) ponovo je izabran u Starom Gradu, Srđan Mandić (Naša stranka) u Centru, Benjamina Karić (SDP) u Novom Sarajevu, a Semir Efendić (Stranka za BiH) u Novom Gradu ostvario je uvjerljivu pobjedu. Nermin Muzur (NiP) je također zadržao svoju poziciju načelnika Ilidže, dok je SDA zadržala Hadžiće i Trnovo. Jedina značajna promjena u Sarajevu dogodila se u Ilijašu, gdje je Amar Dovadžija iz NiP-a pobijedio kandidata SDA.

Iako su načelnici ostali uglavnom isti, pravo pitanje ostaje u kakvom će odnosu biti snaga u općinskim vijećima, koja imaju veliki utjecaj na funkcionisanje općina. Posebno će biti zanimljivo pratiti situaciju u Gradskom vijeću Sarajeva, koje će birati novog gradonačelnika glavnog grada.

Rezultati općinskih vijeća sugeriraju rast SDP-a, posebno u Starom Gradu i Novom Sarajevu, dok je Stranka za BiH ojačala u Novom Gradu. Naša stranka je dobro prošla u Centru, ali je NiP zabilježio pad u nekoliko općina. SDA i dalje drži stabilne pozicije, iako NiP bilježi slabije rezultate nego prethodnih godina.

Federacija BiH: SDA učvrstila pozicije, gubici za SDP

Izvan Kantona Sarajevo, Stranka demokratske akcije (SDA) zabilježila je značajan iskorak preuzimajući kontrolu nad općinama koje su godinama bile pod vlašću SDP-a. SDA je osvojila načelničke pozicije u Gradačcu, Gračanici, Maglaju, Zavidovićima i Ključu, čime je proširila svoju prisutnost. Ovaj pomak jasno pokazuje pad utjecaja SDP-a u ovim područjima, gdje su nekad imali čvrstu kontrolu.

SDA je također ostvarila pobjede u Tešnju, Travniku i Žepču, dok je SDP zadržao Tuzlu i iznenađujuće drugi mandat u Goraždu. U Zenici, Fuad Kasumović, sa svojom strankom BHI FK, potvrdio je treći uzastopni mandat, zadržavajući snažnu kontrolu nad ovim gradom.

Utrka za Mostar

Mostar ostaje posebno zanimljiv, jer će se najveća borba voditi između koalicija predvođenih HDZ-om i SDA. Ovaj grad, sa svojom specifičnom političkom situacijom, uvijek predstavlja izazov za predviđanje ishoda, ali će rezultati ovih lokalnih izbora imati dugoročne političke posljedice.

Šire implikacije

Ovi izbori, iako lokalni po svojoj prirodi, pružaju uvid u političke trendove koji bi mogli oblikovati buduće opće izbore 2026. godine. Trojka, predvođena SDP-om, Našom strankom i NiP-om, zadržala je dominaciju u Sarajevu, ali pad NiP-a u općinskim vijećima sugerira moguće promjene u budućnosti. S druge strane, SDA je ojačala svoju poziciju u Federaciji BiH, preuzimajući kontrolu nad nekoliko ključnih općina, što bi moglo označiti njihov povratak na političku scenu nakon nešto slabijih rezultata na prethodnim izborima.

Ako ovi rezultati poslužuju kao smjernica za izbore 2026. godine, jasno je da politička scena ostaje fragmentirana, s velikim izazovima za sve stranke u borbi za prevlast i utjecaj u javnom životu BiH.

Najnovije objave