Subota, 19 Oktobra, 2024

Otvorena birališta za lokalne izbore u BiH, izuzetak općine pogođene poplavama

Najčitanije objave

Danas su u Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena birališta za lokalne izbore, na kojima građani biraju gradonačelnike, načelnike i vijećnike. Ipak, zbog nedavnih katastrofalnih poplava, glasanje je odgođeno u nekoliko općina gdje će izbori biti održani naknadno.

Na ovim lokalnim izborima, 3.406.088 građana s pravom glasa odlučuje o izboru 143 gradonačelnika i načelnika, kao i 3.200 vijećnika i odbornika u oba entiteta. Također, bira se i novi saziv Skupštine Brčko distrikta. Zbog velikih poplava koje su nedavno zahvatile BiH, odgođeno je glasanje u općinama koje su najviše pogođene ovim prirodnim nepogodama, uključujući Jablanicu, Kiseljak i Kreševo.

Raznolikost kandidata

Centralna izborna komisija (CIK) ovjerila je ukupno 296 političkih subjekata za ove izbore. Među njima su 110 političkih stranaka, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata iz redova nacionalnih manjina i devet lista nezavisnih kandidata. Na ovim izborima je potvrđeno čak 26.089 kandidatura, od čega se 25.703 kandidata bori za mjesta u općinskim vijećima.

Zanimljivo je da značajan broj kandidata čine žene – njih 10.983 kandidira se za općinska vijeća, dok je među 386 kandidata za načelnike i gradonačelnike 29 žena.

Glasanje iz dijaspore

Pravo glasa imaju i građani koji žive izvan BiH. Za ove izbore, 44.789 građana je registrovano za glasanje izvan zemlje, čime dijaspora zadržava značajan utjecaj na ishod lokalnih izbora.

Nakon što su birališta otvorena, izborni proces se odvija mirno, a odgođeni izbori u pogođenim općinama bit će naknadno organizovani kada se stabiliziraju uvjeti na terenu.

Najnovije objave