Subota, 10 Decembra, 2022

Znanstvenici otkrili drevan izvor kisika na Zemlji: Je li ovdje nastao život?

Najčitanije objave

U dva nova istraživanja znanstvenici su opisali pronalaženje uzorka asteroida Bennu koji je doveo do iznenađujućih otkrića o prirodi asteroida.

Uz to što su rezultati istraživanja intrigantni, istraživači navode kako bi mogli imati implikacije na moguću buduću misiju skretanja asteroida u slučaju da Bennu, jedan od najrizičnijih asteroida u blizini Zemlje koji je širok 500 metara, ikada zaprijeti našoj planeti.

Kada je letjelica prvi put stigla na Bennu u mjesto Nightingale, ono se nalazilo unutar kratera širokog 20 m. Nakon slijetanja, znanstvenici misije pronašli su potpuno novu rupu široku 8 m na površini, s pomaknutim ruševinama i gromadama razbacanima posvuda.

Istraživači su htjeli uzeti uzorak i vratiti ga natrag na Zemlju te su očekivali da će sa sondom doprijeti maksimalno 30 cm u unutrašnjost rupe, no potonula je na dubinu od čak 70 cm. Razlog je taj što materija rupe nije pružala nikakav otpor; površina je bila mekana te je otjecala poput tekućine. Materijal je bio drugačiji od površine asteroida jer nije bio promijenjen djelovanjem kozmičkih zraka i struje visokoenergetskih čestica sa sunca.

Ono što je zanimljivo jest da se podzemni materijal činio crvenijim u usporedbi s plavičastom površinom Bennua, što sugerira da kozmičke zrake i drugi oblici svemirskog vremena nagrizaju izloženo svemirsko kamenje. Crvenkaste nijanse nagovještavaju da bi organske molekule, poput ugljikovodika, mogle biti prisutne unutar asteroida, što jako zanima istraživače koji pokušavaju razumjeti podrijetlo života na Zemlji.

Najnovije objave