Petak, 2 Juna, 2023

Zbog pijanih vojnika propala zimska ofanziva Rusa

Najčitanije objave

Prema američkom Institutu za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu, zimska ofenziva ruske vojske u istočnoj Ukrajini nije uspjela postići cilj Kremlja da do 31. ožujka zauzme administrativne granice Donjecke i Luganske oblasti. To stajalište dijele i ruski, ukrajinski i zapadni izvori.

Alkohol je desetkovao hilajde vojnika
Alkohol je desetkovao hiljade vojnika

Izvješće ISW-a također navodi da se među ruskim vojnim blogerima sve više šuška o mogućoj reorganizaciji visokog vojnog zapovjedništva nakon neuspjeha ofenzive. Naime, načelnik ruskog Glavnog stožera, Valerij Gerasimov, imenovan je u siječnju na čelo postrojbi u ratnoj regiji, ali nije ispunio očekivanja predsjednika Vladimira Putina.

Rusija broji 200.000 žrtava

Uz to, evidentirane su razlike unutar ruskog zapovjedništva u pogledu nastavka ofenzive oko Bahmuta i Avdijivke ili prebacivanja na većinski obrambenu poziciju. Izvješće ISW-a također upozorava na mogućnost da “neimenovani akteri” osobnih razloga pokušavaju nastaviti ofenzivu, umjesto da zauzmu racionalan pristup problemu.

Ruski vojni blogeri smatraju da se mora uspostaviti kontrola nad Bahmutom i Avdijivkom zbog pripreme za planiranu ukrajinsku ofenzivu koja se očekuje ovog mjeseca. No nedavno su se pojavile i optužbe za “zloporabu” ofenzive, a neki ultranacionalistički komentari mogu utjecati na Putinove odluke.

U međuvremenu, britansko ministarstvo obrane u svojem izvješću o ratu objavilo je da bi pretjerana konzumacija alkohola mogla biti jedan od uzroka brojnih smrti ruskih vojnika u Ukrajini. Od početka invazije na Ukrajinu, Rusija broji 200.000 žrtava, ali manji dio smrtnih slučajeva pripisuje se uzrocima koji nemaju veze s borbama.

Izvješće navodi da je “ekstremno velik” broj incidenata, zločina i smrti među ruskim vojnicima povezan s pretjeranom konzumacijom alkohola. Međutim, budući da je konzumacija velikih količina alkohola u većem dijelu ruskog društva raširena pojava, ona se prešutno smatrala prihvaćenim dijelom vojničkog života, čak i za vrijeme borbenih operacija.

Međunarodni pritisa

Istodobno, u Ukrajini traju napeti pregovori između predstavnika Kijeva i separatista u Donbasu, uz posredovanje Rusije. Pregovori se odvijaju u kontekstu eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine nakon što je Ukrajina početkom godine proglasila izvanredno stanje na granici s Rusijom.

Ukrajinska vojska i separatističke snage i dalje se sukobljavaju, a nedavni incidenti u kojima su stradali civili dodatno su produbili krizu. Međunarodna zajednica poziva na prekid vatre i dijalog kao jedino rješenje za rješavanje krize.

Situacija u Ukrajini ostaje vrlo osjetljiva i neizvjesna, a budući razvoj događaja ovisit će o kompleksnom skupu faktora, uključujući međunarodni pritisak, unutarnje političke i ekonomske prilike u Rusiji i Ukrajini te regionalne geopolitičke interese.

Najnovije objave