Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

ZAVRŠENI 13. DANI BHAAAS U BIH : Četiri impresivna dana za nauku i umjetnost

Najčitanije objave

Simpozijima iz održivog razvoja, humanističkih nauka i umjetnosti, informatike i medicine završen je najveći naučni događaj u regiji 13. Dani BHAAAS u BiH. Bila je ovo najposjećenija konferencija Dani BHAAAS u BiH od osnivanja Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).


Tako je u četiri dana održano 33 simpozija iz medicinskih nauka, tehničkih nauka, održivog razvoja, društvenih nauka i humanističkih nauka i umjetnosti, koji je posjetilo koje je posjetilo preko 1000 učesnika. Učestvovalo je oko 350 predavača iz 26 zemalja, predstavljeno je stotine prezentacija i naučnih radova.

Za ljubitelje istinske umjetnosti 13. Dani BHAAAS su ponudili vrhunske izložbe Branke Kopecki, Slobodana Radosavljevića, Adisa Eliasa Fejzića i Maide Turkić, promovisana je knjiga “Ranjen i budan” Esada Boškaila i Julije Lieblich, održan mini koncert kompozitora Sinana Alimanovića i Svjetlane Bukvich.

Simpoziji medicinskih nauka i ove godine su bili u fokusu stručne javnosti. Tako je održano
18 različitih simpozijuma, te četiri specijalna događaja na kojima su se predstavili mnogi priznati svjetski stručnjaci.
13. Dani BHAAAS-u BiH: Simpoziji medicinskih nauka ugostili vrhunske svjetske stručnjake

Poseban naglasak stavljen je na održivi razvoj. Ova interdisciplinarna oblast se predstavila kroz četiri simpozija sa skoro 30 naučnih radova, uz objavljivanje u posebnom izdanju jedne od vodećih akademskih izdavačkih kuća Springer. Posebna tema je bila klimatske promjene u sklopu koje je održana plenarna sesija s panelom održivosti na kojem je, između ostalih, govorio i uvaženi profesor Wellesley koledžu u SAD James Turner.


Velika pažnja posvećena je i studentima. Program je bio veoma bogat, a sastojao se od 10 različitih aktivnosti, okruglih stolova, panela, diskusija, koji su bili otvoreni za javnost i za sve studente. Pažnju studenata privukao je poseban događaj posvećen pisanju u nauci – tačnije spoju književnosti i nauke, a predavači su bili sa četiri kontinenta.

Bila su ovo četiri inspirativna dana za nauku i umjetnost. Veoma smo zadovoljni organizacijom i zahvalio bih se svim učesnicima, predavačima, organizatorima, sponzorima, pokroviteljima, Univerzitetu u Sarajevu i Kantonu Sarajevo koji su nam omogućili da nauku i umjetnost pozicioniramo na mjesto koje im pripada. Promovisali smo istinske vrijednosti, okupili neke od najvećih imena iz nauke i umjetnosti iz cijelog svijeta koji su nesebično prenijeli znanje i iskustvo svojim kolegama i studentima. To i jeste glavni cilj ove konferencije i nadam se da će naredni 14. Dani BHAAAS-a biti još bolji od ovogodišnjih“, kazao je predsjednik BHAAAS-a, prof. Ismar Volić.

PRIJATELJI 13.DANA BHAAAS-a:

Pokrovitelji: GRAD SARAJEVO, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS
Generalni: Evropska unija, Western Balkans Alumni Association, Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica BiH
Platinum: U.S. Embassy in Bosnia and Herzegovina, UNDP, ALCON, UNSA, EFSA,
Zlatni: Medtronic, Globus, Authority partners, Roche d.o.o. – Roche Ltd., Hemofarm, KOC international + KOC American Hospital, Oktal Pharma, Autoceste FBiH, GENETIKA, Event Tim, Druga kuća, ASA Medical, Pfizer, MESS
Srebreni: Semme-Murphey, Bosnalijek, Medis, Unimed Pharma, Mistral, Elpharma, GEOBIZ + Erasmus (EU), Key Consulting, Bit Alijansa
Brončani: Marketing agencija Republic CIGRÉ, Tondach, Ursa Pharm/Unifarm, Galenika, Novartis, BAYER, Psihijatrijska ordinacija prof.dr Oruč, Poliklinika Epion, AMBU, Karl Storz, Cook Medical, B MEDIK, EBI LOG, Grad Goražde, Općina Centar, , Udrženje Banaka BiH, Hotel Holiday
Prijatelji: Dobar znak, Asbis, Lanaco, Rubicon, HulkApps, VALETUDO, UQTR, Univesité Laval, Umjetnička Galerija BiH, VU, URAV, GRAP, Chambre Blanche, Amira & Michael DAN, Muzej književnosti – MAK, JP Sarajevo / Vijećnica, ISCOCORP, NEB FORUM, WFNS, UNUBiH, ACES, BH Futures Foundation, ANNT, AIESE

Najnovije objave