Utorak, 16 Jula, 2024

Zajednička sjednica vlada Hrvatske i BiH

Najčitanije objave

Počela je zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu, javlja Anadolija.

Na dnevnom redu zajedničke sjednice je niz zaključaka od zajedničkog interesa Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojima će se dodatno unaprijediti bilateralni odnosi.

Prije sjednice održan je sastanak Borjane Krišto, predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Nakon sjednice planirano je potpisivanje sporazuma.

Među temama sjednice je saradnja i pomoć Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja Evropskoj uniji te prokogranična i razvojna saradnja, evropski programi prekogranične i regionalne saradnje, saradnja na području korištenja sredstava Evropske unije, saradnja na području diplomatskog usavršavanja i u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa.

Na dnevnom redu je i tematika izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, kao i utjecaj projekta “Gornji horizonti” na sliv rijeke Neretve.

Planirano je i potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BIH) – Gunja (HRV) i sporazuma o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BIH) – Dvor (HRV).

Na dnevnom redu je i inicijativa za zaključivanje sporazuma o suradnji na projektu izgradnje novih mostova preko rijeke Save (most Brčko – Gunja i most Orašje – Županja kao i projekt izgradnje dionice Okučani – granica BiH preko rijeke Save.

Na dnevnom redu je i upoznavanje o izradi projektne dokumentacije za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica BIH/HRV (Gorica/Donji Vinjani), inicijativa za zaključivanje sporazuma o saradnji na projektu gradnje brze ceste Jajce – Bihać – Velika Kladuša – granica BIH/HRV, projekt izgradnje plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, inicijativa za zaključivanje sporazuma o saradnji na projektu rekonstrukcije ceste Posušje – Aržano, dionica Vir – granični prelaz Pazar Aržano kao i inicijativa za zaključivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju granične procedure za željezničke granične prelaze Šamac – Slavonski Šamac (Sjever) i Čapljina – Metković (Jug) na Koridoru 5c.

Razgovarat će se i o saradnji na području migracija i azila, civilne zaštite kao i na području graničnih prelaza i upravljanja granicama.

Hrvatski premijer Plenković rekao je u uvodnom obraćanju da sjednicu održavaju s ciljem da unaprijede odnose između dvije zemlje.

“Živimo u vremenu izmijenjenih geopolitičkih okolnosti, prije svega, uzrokovanih i pandemijom COVID-19, ali iznad svega ruskom agresijom na Ukrajinu koja je dovela i naše zemlje, ali i Evropu i cijeli svijet i u kontekst energetske i prehrambene krize, inflatornih pritisaka. Proces puta Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju važniji je nego ikada prije i to na jedan institucionalan i ubrzan način. Podržavat ćemo Bosnu i Hercegovinu na putu prema Evropskoj uniji, podržat ćemo vaše unapređenje odnosa i sa Sjevernoatlantskim savezom”, naglasio je Plenković.

Govoreći o današnjoj sjednici, rekao je da će imati tridesetak tema na dnevnom redu.

“Ovo je prilika da emancipiramo sve teme i da svi članovi Vlade postanu svjesni širine zajedničkih pitanja koja su od interesa za obje zemlje. To se posebno vidi u uznapredovanoj gospodarskoj saradnji. Činjenica da smo došli na četiri milijarde eura robne razmjene, čime smo za čak 50 posto povećali robnu razmjenu u odnosu na 2021, govori o intenzitetu naših odnosa, kao i o ulaganjima iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu”, pojasnio je Plenković.

Istakao je da žele intenzivirali infrastrukturno povezivanje, ali i energetsko.

“Želimo da se nastave radovi na Koridoru 5c, koji je od strateškog značaja, a isto tako da unaprijedimo sve projekte koji se tiču mostova, prelaza preko Save, posebno most kod Gradiške. Posebno želim naglasiti da je novi međunarodni položaj Hrvatske sa članstvom u šengenskom prostoru i europodručju, prilika i za Bosnu i Hercegovinu. Ne želimo da naše članstvo predstavlja svojevrsnu barijeru za građane Bosne i Hercegovine. Želimo da se maksimalno omogući fleksibilnost komunikacije i prelaska granice koji će biti na dobrobit građana i sa jedne i sa druge strane granice”, kazao je Plenković.

Dodao je da je današnja sjednica pozitivan impuls u daljnjem razvoju odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Krišto poručila je da sjednica ima veliki značaj i važnost u potvrđivanju dosadašnjih dobrih odnosa dvije zemlje.

“Ali, i spremnost da idemo ka daljnjem jačanju i unapređenju saradnje kako na političkom tako i ekonomskom i svakom drugom planu. Bilateralni odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine temelje se na zajedničkim historijskim i kulturnim vezama, ali su takođe usmjereni prema budućnosti. Kroz saradnju i dijalog obje zemlje možemo ojačati svoje veze i raditi zajedno na izgradnji prosperitetne i sigurne budućnosti za sve nas. Odnos je partnerski i dobrosusjedski što omogućava da sva otvorena pitanja rješavamo u tom duhu”, poručila je Krišto.

Najnovije objave