Nedjelja, 10 Decembra, 2023

LUKSUZNI ŽIVOT PRVE DAME SRBIJE: Vučićeva supruga kao Marija Antoneta

Najčitanije objave

Ako nešto bjelodano demaskira Vučićev režim izlažući ga narodu na uvid u pravom svjetlu, onda je to luksuzni životni stil Tamare Vučić, piše beogradski list Danas.

Od smrti prethodne, bivše supruge Ksenije, Tamara igra ulogu prve dame u punom kapacitetu.

Luksuz koji ona ističe možda će njenog supruga koštati vlasti, ali ne zato što je luksuz zabranjen u Srbiji, niti što ga narod ne oprašta i ne prihvata mirno, kao što je kod Tita i Jovanke Broz u minulim jugoslovenskim vremenima.

Aleksandar i Tamara, su uostalom, baš u stilu Tita i Jovanke, išli valjda prvi put zvanično zajedno, od venčanja pre deset godina, ovog oktobra, u državnu posetu Kini.

Nejednakost je Ako nešto jasno razotkriva Vučićevu vladu, iznoseći je pred narod u pravom svjetlu, to je luksuzni životni stil Tamare Vučić. Nakon smrti prethodne supruge Ksenije, Tamara je preuzela ulogu prve dame u punom kapacitetu.

Luksuz koji ona ističe možda će koštati njenog supruga vlasti, ali ne zato što je luksuz zabranjen u Srbiji, niti što ga narod ne oprašta i ne prihvaća mirno, kao što je bilo slučaj s Titom i Jovankom Broz u prošlim jugoslavenskim vremenima.

Aleksandar i Tamara, između ostalog, slično kao Tito i Jovanka, prvi put su išli službeno zajedno na put, od svog venčanja prije deset godina, upravo ovog oktobra, u državnu posetu Kini.

Međutim, nejednakost je ono što se najviše promijenilo od Titovog do Vučićevog vremena. Postala je tako duboka, brutalna i beznadna da neprestano drži društvo na ivici mržnje i rata.

A predsjednik decenijama igra u javnosti ulogu poštenog dobrostojećeg građanina koji se snažno bori protiv te mrzilačke nejednakosti, odnosno protiv tajkuna, onih „odabranih“ koje je proglasio za svoje i državne neprijatelje.

Neprekidno godinama priča da je običan čovjek, da jede parizer, da nosi sakoe iz fundusa, da sam vozi svoja ne tako skupa kola…

Životni stil Tamare Vučić upravo je prikaz koliko je ta njegova skromnost lažna i koliko sve jače probija upravo oligarhijska raskoš.

Koliko tu nema građanstva nego samo oligarhije, konstatovala je i bivša ministarka Zorana Mihajlović, prigovarajući prvoj dami „gde tačno živite Vi” i uporedivši je sa Marijom Antonaetom, koja posećuje modne revije i bira skupocene parfeme, umejsto da se angažuje protiv zagađenja prirode i femicida.

Šta li bi tek mogla građanska desnica da prigovori da je kojim slučajem zaista imamo? Da primheti da u danima dok se Aleksandar viđa sa svojim prijateljem Emanuelom u Parizu, a Tamara bira mirisnu notu za srpski parfemski brend iz najstarije francuske fabrike (koliko li to samo košta) baš tih dana dakle, izmješta se na inicijativu francuskih diplomata nadgrobna ploča srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata u Prištini, da ne remeti obilježavanje Dana primirja.

Dok su njih dvoje, Aleksandar i Tamara u Parizu dakle, ili na Vinskoj viziji, Srbi na Kosovu, brane jedino goli život, i eto tu nadgrobnu ploču, toliko je vladarski oligarhijski par stigao da im obezbjedi političkih prava.

Najzad, budući da će ovaj tekst biti od strane režima korišćen i zloupotrebljen za politički napad sa tezom da je riječ o propagandnom napadu na porodicu, odnosno suprugu predsjednika, napominjemo da nikakav lični napad te vrste nije ni u primisli, niti je poenta. Ovo je jednostavno životna činjenica, piše Danas.

Najnovije objave