Srijeda, 24 Jula, 2024

Upozorenje iz SAD-a: ‘Izraelci, željezna kupola neće izdržati napad Hamasa

Najčitanije objave

Izrael se suočava s ozbiljnim sigurnosnim izazovima dok se napetosti s palestinskim militantnim skupinama nastavljaju povećavati. Posebno zabrinjavajuće su nedavne izjave izraelskih stručnjaka koji upozoravaju da bi “Željezna kupola,” sofisticirani obrambeni sustav protiv raketnih napada, mogla biti preopterećena i neizdrživa u slučaju masovnog napada najbolje naoružane nedržavne vojske na svijetu – Hamasa.

Željezna kupola pod pritiskom

“Željezna kupola” (Iron Dome) jedan je od najnaprednijih obrambenih sustava na svijetu, dizajniran za presretanje i uništavanje raketa kratkog dometa koje prijete civilnim i vojnim ciljevima u Izraelu. Iako je ovaj sustav pokazao izvanredne performanse i spasio nebrojene živote, izraelski analitičari upozoravaju da bi mogao biti preopterećen u slučaju masovnog i koordiniranog napada.

Sustav je dizajniran za obranu od ograničenog broja raketa koje dolaze iz različitih pravaca. Međutim, koordinirani napad velikog opsega mogao bi premašiti kapacitete sustava, što bi dovelo do propuštanja raketa i potencijalnih šteta.
Iako “Željezna kupola” ima visok stupanj uspješnosti u presretanju raketa, tehničke granice sustava postaju očite kada se suoči s velikim brojem simultanih lansiranja. Preopterećenje može rezultirati padom učinkovitosti.

Prijetnja od Hamasa

Hamas, militantna skupina sa sjedištem u Gazi, poznata je kao jedna od najbolje naoružanih i organiziranih nedržavnih vojnih formacija u svijetu. Njihov arsenal uključuje razne vrste raketa, od domaćih projektila do sofisticiranih oružanih sustava nabavljenih na crnom tržištu.

Hamas posjeduje tisuće raketa različitih dometa, što im omogućuje da napadnu ciljeve duboko unutar izraelskog teritorija. Njihova sposobnost lansiranja velikog broja raketa u kratkom vremenskom razdoblju predstavlja značajnu prijetnju.
Hamas je razvijao i usavršavao svoje taktičke sposobnosti, uključujući korištenje podzemnih tunela i drugih metoda za skrivanje i lansiranje raketa, čime dodatno otežava obranu.

Reakcija Izraela

Izrael je svjestan ove prijetnje i kontinuirano radi na jačanju svojih obrambenih kapaciteta. Vlada je uložila značajna sredstva u unapređenje “Željezne kupole” i razvoj drugih obrambenih sustava.

Trenutno su u tijeku projekti za povećanje kapaciteta i učinkovitosti “Željezne kupole”. To uključuje razvoj novih presretača i poboljšanje radarskih sustava za bolje praćenje i ciljanje raketa.
Osim “Željezne kupole”, Izrael se oslanja i na druge obrambene sustave poput “Davidove praćke” (David's Sling) i “Strela 3” (Arrow 3), koji su dizajnirani za presretanje raketa srednjeg i dugog dometa.

 

Najnovije objave