Petak, 2 Juna, 2023

Uhapšeno sedmero Hrvata zbog šverca kokaina vrijedog 1.370.000 eura

Najčitanije objave

Uskok, hrvatsko državno odvjetništvo za progon organiziranog kriminala i korupcije, podigao je optužnice protiv sedam hrvatskih državljana koji su optuženi za sudjelovanje u velikoj operaciji krijumčarenja droge, od koje su zaradili 1.370.000 eura.

Nakon istrage tijekom koje su dokazi dobiveni kroz međunarodnu suradnju s Francuskom i Europolom, Uskok je podigao optužnice protiv sedam hrvatskih državljana (rođenih 1981., 1993., 1992., 1991., 1993., 1985. i 1990.) za počinjenje kaznenih djela sudjelovanja u organiziranom kriminalu, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u okviru organiziranog kriminala te neovlaštene posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksploziva u okviru organiziranog kriminala.

Optužnica tvrdi da je prvi optuženi, od kolovoza 2020. do 13. travnja 2022. godine, u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, s ciljem da nezasluženo stekne materijalnu korist kroz neprekidnu nabavu, prijevoz i preprodaju kokaina za njegovo stavljanje na ilegalno tržište droge, povezao drugog, trećeg i četvrtog optuženog i druge nepoznate osobe u svrhu uspostavljanja kompletne rute krijumčarenja droge.

Nakon pregovora o kupnji kokaina s nepoznatim osobama iz Južne Amerike, prvi optuženi bi zatim identificirao prikladne trgovačke tvrtke u Hrvatskoj kroz koje bi se mogli uvesti prikladni proizvodi za krijumčarenje, uz pomoć drugog optuženog u pronalaženju osoba koje su upravljale ili bile povezane s takvim tvrtkama, kao i unajmljivanje trećeg optuženog kao radnika tvrtke koja je trgovala voćem i povrćem, te četvrtog optuženog kao odgovorne osobe za drugu tvrtku koja je trgovala kožom.

Prema uputama, treći i četvrti optuženi pripremili su potrebnu dokumentaciju i dogovarali poslovne aranžmane s trgovačkim tvrtkama u Južnoj Americi na koje su bili usmjereni, što je služilo kao pokriće za krijumčarenje kokaina. Zatim su osigurali kopneni prijevoz droge, koja je kasnije puštena u promet.

Najnovije objave