Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Svi neka prekinu kontakte s Dodikom, Kajganiću zašto postoji Tužilaštvo BiH?

Najčitanije objave

Udruženje žrtava i svjedoka genocida reagovalo je nakon jučerašnjeg sastanka vladajućih struktura na državnom nivou, a potaknuto gnusnim izjavama Milorada Dodika o genocidu u Srebrenici.

Naime, osim toga predstavnici vlasti nisu uspjeli da se dogovore o Ustavnom sudu BiH, jedna druga stvar dospjela je u sami fokus zbivanja.
Jučer je tokom sastanka u Konjicu došlo do verbalnog okršaja između ministra odbrane BiH Zukana Heleza i Milorada Dodika. Helez se nakon toga oglasio i objasnio o čemu je riječ i odgovorio zbog čega je došlo do konflikta.

Radi se o tome da je Dodik opsovao genocid u Srebrenici.

Tim povodom, oglasili su se iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida oštrim stavom da Dodik mora biti uklonjen sa političke scene, jer je sve drugo – osim tog poteza – nastavak agonije cijele BiH.

Nakon jučerašnjeg brutalnog vrijeđanja žrtava genocida u Srebrenici, smatramo da je bilo kakav razgovor sa Dodikom završen.

“Kabadahija koji smatra da je samo on na ovom svijetu i da samo on odlučuje ko je šta, mora biti zaustavljen. Svako ko poslije jučerašnjeg kabadahijskog ponašanja i brutalnog vrijeđanja žrtava srebreničkog genocida pokuša razgovarati ili opravdati njegov nastup, smatra ćemo da podržava govor mržnje i negiranje genocida. Pozivamo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da zauzmu jasan stav. Dodik mora otići!”, poruka je Udruženja.

Također, postavljaju pitanju i glavnom tužitelju Tužilaštva BiH Milanku Kajganiću: “Zašto uopšte postoji Tužilaštvo BiH?”.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu da prekine sve kontakte sa Dodikom i prestane sa licemjernim ponašanjem. Pozivamo visokog predstavnika da smijeni Dodika, jer je prešao crvenu liniju. Sve osim smjene i udaljavanja Dodika iz političkog života u BiH je nastavak agonije cijele Bosne i Hercegovine”, zaključuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Najnovije objave