Srijeda, 24 Jula, 2024

U Zenici održane 20. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize

Najčitanije objave

Na Atletskom stadionu „Kamberovića polje“ u Zenici od 20. do 22. juna održano je Međunarodno otvoreno prvenstvo i 20. jubilarne sportske igre za paraplegičare i osobe s dječijom paralizom.

Više od 100 takmičara se natjecalo u osam različitih disciplina, a osim Bosne i Hercegovine, učestvovali su takmičari iz Srbije, Crne Gore i Slovenije. Organizator ovog događaja bio je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, uz podršku lokalnog Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Igre su otvorene svečanim defileom svih učesnika, a koji je predvođen Novotravničkim mažoretkinjama, karatistima klubova „Čelik“ i „Perfekt“, te uz učešće mališana iz zeničkih predškolskih ustanova „San“ i „Zvijezda“.

Prisutnima su se obratili Mirsad Muftić, u ime organizatora koji je takmičarima poručio da se trebaju natjecati sa samima sobom te im poželio dobre sportske rezultate.

Pomoćnik Federalnog ministra rada i socijalne politike Dobrica Jonjić je pozdravio prisutne u ime Vlade Federacije BiH, te naglasio kako duga tradicija Igara pokazuje važnost sporta za osobe sa invaliditetom.

Prisutne je pozdravio i ministar rada i socijalne politike ZDK, dok je igre otvorenima prograsio Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić poželivši učesnicima puno uspjeha u takmičenjima.

Iako su vremenski uslovi bili nepovoljni, zenički stadion Kamberovića polje i hotel Zenica bili su poprište entuzijazma, osmijeha i borbenosti takmičara koji su odmjerili snage u trkama u kolicima na 100 i 200 metara, bacačkim disciplinama – kugla, disk, koplje i čunj, te u šahu – saopćeno je iz Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH.

U muškoj kategoriji 1. mjesto je pripalo ekipi SBK, drugo USK, dok je trećeplasirana ekipa iz Crne Gore. U ženskoj kategoriji prvo mjesto je osvojila ekipa ZDK, drugo BPK, a treće KS. Prva u šahu je ekipa ZDK, druga ekipa RS-a, dok je treći bio tim SBK.

Ukupno gledano po broju medalja i postignuća, prvo mjesto je osvojila ekipa Zeničko-dobojskog kantona, druga je ekipa Srednjobosanskog kantona, a treća je ekipa Unsko-sanskog kantona. Najbolji pojedinac, sa najvećim brojem osvojenih medalja je Nedžad Pirić, a najtrofejnija od žena je Sajjra Poljo.

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH je 2023. godine proslavio 45 godina postojanja. Danas okuplja 14 udruženja – članica iz različitih dijelova Federacije: Cazin, Doboj-Jug, Goražde, Jajce, Livno, Lukavac, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Travnik, Tuzla, Velika Kladuša i Zenica, te broji oko 1200 članova – navodi se u saopćenju.

Najnovije objave