Srijeda, 24 Jula, 2024

U Sarajevu otvoren sajam nauke, inovacija, kreacija i robotike Maker Faire (VIDEO)

Najčitanije objave

Drugi sajam nauke, inovacija, kreacija i robotike pod nazivom “Maker Faire Sarajevo” otvoren je u Domu mladih i na platou Skenderija u organizaciji Asocijacije FabLab.

Laserski rezač, 3D printeri, robotska ruka i drugi instrumenti, samo su neke od stvari koje će zaljubljenici nauke imati priliku vidjeti.

Ove godine učestvuje više od sto izlagača tehnoloških entuzijasta, pionira, inovatora, startupa i inovativnih firmi koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Češke.

Predstavnica Sajma Nejra Očuz kazala je da posjetitelji imaju priliku da danas i sutra vide najnovije tehnologije iz svijeta inovacija i raznovrsne robote te se susretnu sa najsavremenijom VR opremom.

Istakla je da će kroz zabavnu stranu nauke biti upriličene serije interaktivnih STEM radionica za najmlađe te prezentacije tehnoloških inovacija iz Bosne i Hercegovine i regije.

Posebna atrakcija je mobilna laboratorija iz Češke – Lab on Wheels, koja sadrži niz instrumenata i robota koji će biti najzimljiviji najmlađoj publici. Takve laboratorije su, naglasila je, vrlo rijetke, a ova je najveća te vrste na svijetu.

U isto vrijeme, dodala je, Maker Faire Sarajevo će biti otvoren i u Beču, te će direktnim video-linkom danas zajedno proslaviti saradnju.

Oruč je poručila da je sajam jedinstven događaj kojim žele širiti znanje među mladima u svrhu slavljenja nauke te podizanja svijesti o važnosti nauke i društva.

Glavni pokrovitelj događaja je Delegacija EU u BiH i Vlada Njemačke, kroz projekt EU4Digital kojem je cilj stvaranje povoljnog ekosistema digitalizacije kroz podršku digitalnim inovacijskim hubovima u BiH.

Također, pokrovitelji sajma su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, uz partnere Grad Sarajevo i Općinu Centar Sarajevo.

Najnovije objave