Srijeda, 7 Juna, 2023

U Hrvatskoj prvi put izvedeni zahvati ablacije i biopsije tumora pomoću robotske ruke

Najčitanije objave

Klinički centar Sestre milosrdnice izvijestio je u petak da su prvi put u Hrvatskoj uspješno izvedeni zahvati ablacije i biopsije tumora na onkološkim pacijentima pomoću robotske ruke.

“Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke”, istaknuto je u priopćenju.

Umjetna inteligencija uz asistenciju robotske ruke Micromate postavljene na CT uređaj omogućava precizno pozicioniranje sonde za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja. Ovo predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta.

Sustav robotske ruke koriste onkološki odjeli u svijetu već tri godine, a nedavno su ga počeli koristiti i veći onkološki centri u Europi. U Kliničkom centru Sestre milosrdnice, koji je prepoznat kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, ovaj sustav je instaliran kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti koje nudi te se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata. Ravnatelj Davor Vagić i subspecijalist intervencijske radiologije na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, Luka Novosel, potpisuju priopćenje.

Najnovije objave