Petak, 2 Juna, 2023

U Finskoj na izborima pobijedio konzervativac Petteri Orpo

Najčitanije objave

Čelnik finskih konzervativaca Petteri Orpo pobijedio je na izborima protiv premijerke lijevog centra Sanne Marin, prenosi BBC.

– Osvojili smo najviše mandata – rekao je čelnik Nacionalne koalicijske stranke nakon dramatične noći u kojoj je socijaldemokratu Marinu za dlaku izmakla pobjeda.

Orpo osvojio je 20,8% glasova ispred desničarske Populističke stranke Finske i stranke lijevog centra. Populisti su dosegli rekordnih 20,1%.

To je gorak poraz za Marin, koja je povećala broj mjesta svoje stranke i osigurala 19,9 posto glasova.

Ona nastavlja da uživa visoke rejtinge u anketama i naširoko je hvaljena jer je usmjerila Finsku ka skorom ulasku u NATO i vodila svoju zemlju kroz pandemiju Covid-19, podsjeća BBC.

Ubrzo nakon što je konzervativni lider proglasio pobjedu, premijerka je priznala izbore.

– Čestitam pobjedniku na izborima, čestitam Partiji nacionalne koalicije, čestitam Finskoj stranci. Narod je rekao svoje – kazala je ona pristalicama.

Sedmicama su tri stranke bile gotovo izjednačene u anketama. Zatim je projekcija javnog servisa YLE donijela pobjedu Nacionalnoj koaliciji Petteri Orpo sa najvećim brojem poslaničkih mjesta u parlamentu.

– Mislim da Finci žele promjene. Oni žele promjene i sada ću započeti pregovore, otvoriti pregovore sa svim stranama – rekao je on.

Liderka Finske stranke Riika Purra čestitala je svom rivalu desnog centra i iskazala je oduševljenje najboljim rezultatom u historiji svoje stranke.

– I dalje pretendujemo da budemo prvi, ali još sedam mjesta je odličan rezultat – kazala je ona.

Najnovije objave