Srijeda, 24 Jula, 2024

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Izetbegovića, Ademovića, Mehmedagića i Herende

Najčitanije objave

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika stranke Naroda i pravde Kemala Ademovića, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice “Ševe” Nedžada Herende, te više nepoznatih lica (NN), na osnovu prijave Edina Garaplije. Garaplija, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti, podnio je krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH 27. maja, navodeći da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe 1996. godine pristupili grupi za organizirani kriminal.

Postupak Tužilaštva BiH

“Nakon zaprimanja podneska, u skladu sa standardnom procedurom, formiran je predmet, koji je dat u rad postupajućem tužitelju, koji će poduzeti potrebne radnje radi provjera navoda iz prijave,” izjavio je za “Slobodnu Bosnu” glasnogovornik Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

Navodi iz prijave

Prema prijavi Garaplije, navedene osobe su zajedno djelovale s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima. U prijavi se ističe da su optuženi propuštali i nisu poduzimali potrebne radnje, iako su bili obavezni to učiniti prema svojim službenim dužnostima kao nosioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u organima i tijelima BiH.

Optužbe za prikrivanje krivičnih djela

Garaplija u prijavi navodi da su optuženi izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubistava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH. Ta djela su navodno počinili pripadnici tajne jedinice za likvidacije “Ševe” i druge nepoznate osobe.

Najnovije objave