Piše: dr. sci. Ljiljana Đukanović
Za one koji vole da jedu, a ne vole da kuhaju, život u zemlji sa sjajnom gastronomskom kulturom vrlo lako može da se svede na neiscrpno otkrivanje i istraživanje novih restorana, slastičarni, pekara, jela, gastronomskih događaja, itd. Takav je i moj život u Portugalu, barem vikendima. Ako bih morala izdvojiti tri najdraža gastronomska iskustva Lisabona, to bi bila ova:
Uprkos tome što je jedno od najturističkijih mjesta u Lisabonu, vrijedi zaroniti u gužvu ovog ‘Gastro Marketa’ i probati jela od nekih od najboljih portugalskih kuhara. Market ima preko 30 štandova, kako sa tipičnom portugalskom tako i sa internacionalnom hranom. Od portugalskih jela preporučujem hot-dog od hobotnice – štand ‘Sea Me’, bacalhau à brás (tipično portugalsko jelo od bakalara) – štand ‘Miguel Castro e Silva’ ili bilo šta od svježe grilovane ribe – štand ‘Monte Mar’. Za one koji su željni internacionalne hrane, pizze (‘Zero Zero), hamburgeri (‘Ground Burger’) i sushi (‘Confraria’) su među najboljima u gradu.
Za ljubitelje morskih plodova, Portugal je raj na Zemlji, a jedno od mjesta gdje će vam se sigurno servirati najsvježiji i najukusniji morski plodovi je restoran Cervejaria Ramiro u Lisabonu. Sva jela su izuzetno dobra, ali za one kojima je prvi put, preporučila bih školjke u specijalnom portugalskom sosu od bijelog vina i bijelog luka (Ameijoas bulhão pato), grilovane tigraste kozice (gamba tigre grelhada), i punjenog raka (Sapateira).
Pastel de nata – Najpoznatiji portugalski kolač
Ovaj kolač od lisnatog tijesta i vanil kreme nastao je u samostanima u 19. stoljeću. Danas je toliko poznat da se može pronaći na skoro svakom ćošku u Portugalu. Međutim, gdje se može naći najbolji pastel de nata je tema debate i među samim Portugalcima. Ja praktikujem odvesti svoje goste na ‘degustaciju’ ovog kolača u tri najpoznatije slastičarne u Lisabonu, pa da sami odluče koji je najbolji. U pitanju su slastičarne Pastéis de Belém, Manteigaria (nekoliko lokacija) i Fábrica da Nata (nekoliko lokacija). Iako još niko od mojih gostiju nije uspio donijeti jasnu odluku, rado svi prihvate izgovor da se u jednom danu pojedu 3 kolače. I da, najbolji su kada su topli!