Utorak, 26 Septembra, 2023

Tragedija u ženskom zatvoru u Hondurasu

Najčitanije objave

Najmanje 41 osoba umrla je u ženskom zatvoru u Hondurasu nakon što su izbili neredi, izvijestio je glasnogovornik ureda javnog tužitelja, Yuri Mora, u utorak, 20. juna.

Vlasti su trenutno angažirane na identifikaciji tijela u ženskom zatvoru smještenom oko 20 kilometara udaljenom od glavnog grada Tegucigalpe. Neki od preminulih su izgubili život od opekotina, dok su drugi bili ustrijeljeni. Vlada još nije potvrdila detalje događaja.

Delma Ordonez, predsjednica udruge porodica zatvorenika, izjavila je da su se u utorak, 20. juna, u ranim jutarnjim satima, dogodile tučnjave između suparničkih bandi Barrio 18 i Mara Salvatrucha unutar zatvora. Lokalni mediji su izvijestili o neredima te su objavili fotografije koje prikazuju crni dim izlazeći iz zatvorske zgrade. Rođaci zatvorenica su se okupili ispred zatvora tražeći informacije o svojim bližnjima.

“Tražim informacije o tome što se dogodilo mojoj kćerki, ali nas još uvijek nisu obavijestili”, izjavila je jedna žena za lokalnu televiziju. Prema anonimnom izvoru iz državne bolnice, sedam osoba je trenutno hospitalizirano.

Najnovije objave