Četvrtak, 21 Septembra, 2023

Sve napisano na tabli je sramotno i neistinito

Najčitanije objave

Direktor JU Fond memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić reagirao je na ploče jučer postavljene u Istočnom Sarajevu.
Podsjetimo, načelnik Ljubiša Ćosić odlučio je na ulaze postaviti table s natpisom “Grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”.

– Najteže se suočiti sa istinom i priznati historijske činjenice. Sva dokumentacija, dokazi i arhivski materijali dostupni, pokazani, ali i uvršteni u sudske predmete govore o opsadi Sarajeva koja je trajala 1425 dana. Sve što je napisano na tabli Istočnog Sarajeva je neistinito, neutemeljeno i huškačko, navodi Kulanić i dodaje:

– Prvo, predratno Sarajevo sastojalo se od općina Centar, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Hadžići, Ilijaš, Pale, Trnovo i Vogošća. Danas, usljed posljedica agresije i dejtonskog mirovnog sporazuma od grada Sarajeva su otrgnuti dijelovi općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Ilidža, Trnovo, Pale kojima je jedino predratni Sokolac dodan i formiran grad Istočno (Srpsko) Sarajevo.

– Drugo, u predratnom Sarajevu (onom dijelu koji nije nasilno otrgnut) živjelo je oko 133.000 bosanskih Srba, danas ih ima oko 13.000 u Sarajevu.

– Treće, nisu bosanski Srbi “morali” napustiti Sarajevo zbog politike bosanskohercegovačkog rukovodstva, već zbog direktne naredbe Krajišnika i Karadžića, medijskog pritiska i propagande koju su isti provodili.

– Četvrto nije Istočno Sarajevo postalo “grad” raseljenih Srba, već je postalo ekskluzivno etnički monolitni prostor protjerivanjem nesrpskog stanovništva iz predratnih sarajevskih općina. Stoga bilo bi dobro da gradonačelnik pojasni svojim sugrađanima zašto u cijelom „gradu“ danas ima nešto više od 2.000 Bošnjaka, a samo ih je na Palama živjelo preko 3.000.

– Peto, gradonačelniku bi (ako već želi da postavlja table) bolje bilo da razmisli o postavljanju činjenično utvrđenih podataka na table pa da stoji Dobrodošli u RS čije su vlasti neselektivno ubijali sve neSrbe, silovali i mučili žene i djecu. Entitet koji nastade na etničkom čišćenju, genocidu i masovnim zločinima čiji je cjelokupan vojno-politički vrh osuđen za zločine.

Najnovije objave