Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Svako ima svog Dodika. Buduća talijanska premijerka tražila da se Istra i Dalmacija pripoje Italiji

Najčitanije objave

Giorgia Meloni postat će prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Meloni je imala zanimljiv razvojni put – od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Mussolinija do premijerke. Odlučna i borbena dok kritizira Europsku uniju, masovnu imigraciju i „LGBT lobije”, ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan osobni brend.

“ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka”, rekla je na skupu u Rimu 2019., što je postalo viralno nakon što je remixirano u dance pjesmu.

Braća Italije proistekla su iz talijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni se nastoji distancirati od takve prošlosti, premda je se ne želi posve odreći.

Zagovara tradicionalne katoličke obiteljske vrijednosti, ali kaže da će sačuvati talijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje doktorima da odbiju provoditi ih. No kaže da želi ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija dati pravo na izbor.

U međuvremenu, počele su curiti i neke njezine ranije izjave u koijma se dotakla Hrvatske.

“Bit će da sam uvijek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Esulima. Da ne govorim o povratku, izravno, Istre i Dalmacije”, rekla je svojevremeno Meloni, koja je prije nekoliko mjeseci objavila status vezan za Josipa Broza Tita.

“Apsurdno je da se čast ukazuje nekome tko je odgovoran za pokolj Talijana. Braća Italije već su odavno predstavila prijedlog zakona kako bi se stalo na kraj ovoj sramoti. Žrtve fojbi i njihovi voljeni zaslužuju poštovanje i pravdu: odmah oduzeti orden Talijanske Republike maršalu Titu”, napisala je u februaru ove godine na svom Facebooku.

Najnovije objave