Srijeda, 29 Marta, 2023

Sud potvrdio da su iznošene laži o Muzeju ratnog djetinjstva

Najčitanije objave

Sud u Sarajevu je 22. 12. 2022. Godine, donio presudu u procesu u kojem je direktor Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović tužio za klevetu Simurg Media d.o.o. (izdavač magazina Stav) za laži o radu Muzeja i radu direktora Halilovića, s ciljem zaštite kredibiliteta i imidža institucije i pojedinca, te s ciljem konačnog raskrinkavanja politički motivirane kampanje koja je 2020. godine vođena protiv Muzeja ratnog djetinjstva. Sud je neistinama i klevetom ocijenio najmanje 12 tvrdnji iznesenih protiv Muzeja i Halilovića, te naredio da mu se isplati odšteta. Također, osim tvrdnji magazina Stav ovom presudom Sud je kao neistine i klevetu ocijenio i tvrdnje Ministarstva kulture i sporta KS, a koje je prenio magazin Stav.

U septembru 2020. godine Muzej ratnog djetinjstva obavijestio je javnost o netransparentnom upravljanju sredstvima pri Kantonalnog ministarstvu kulture i sporta. Kako bi kaznili Muzej zbog toga, Ministarstvo kulture i sporta KS sa ministrom Kenanom Alikadićem na čelu pokrenulo je dotad neviđenu kampanju protiv jedne kulturne institucije. Iznesene informacije u kampanji prenijelo je preko 40 medija čime je nanesena šteta Muzeju ratnog djetinjstva i njegovom osoblju. Muzej je tužio tadašnjeg ministra Alikadića i Vladu KS za klevetu, a taj proces je još uvijek u toku. Istovremeno, direktor Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović, koji je bio posebno klevetan u magazinu Stav, tužio je ovaj medij za klevetu.

Sud je u tekstu presude utvrdio najmanje 12 laži koje je magazin Stav ili ministar Alikadić, a magazin Stav prenio.

Sud je naredio magazinu Stav da tužitelju isplati finansijsku odštetu, te da tekst presude objavi u magazinu Stav.
U komentaru na presudu Halilović je rekao: “Očekivao sam ovakvu presudu s obzirom da je baš sve što je izrečeno bila laž, nijedna tvrdnja nije bila istinita. Naravno, štetu koja je nanesena meni i Muzeju teško je nadoknaditi, ali je važno da onaj dio javnosti koji je možda bio izmanipuliran sada sa sigurnošću zna istinu. U tome je značaj ove presude. Nadam se da će ona ohrabriti druge kulturne radnike i institucije da ne šute o nepravilnostima u radu ministarstava bez obzira na neugodnosti koje to nosi sa sobom.”

Najnovije objave