Utorak, 28 Marta, 2023

Sud BiH donio odluku kojom je odbijen zahtjev sudije Perića za izuzeće u ‘slučaju Respiratori’

Najčitanije objave

Na Općoj sjednici Suda Bosne i Hercegovine odbijen je zahtjev sudije Branka Perića za izuzeće iz suđenja u „slučaju Respiratori“, u kojem je predsjedavajući Sudskog vijeća, potvrđeno je Feni u Sudu BiH.

– Odluka o odbijanju zahtjeva za izuzeće, donesena je iz razloga što nisu ispunjeni uslovi iz člana 29. stav 1. tačka f) ZKP BiH. Navedenom odredbom propisano je da sudija ne može vršiti sudijsku dužnost ako postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njegovu nepristrasnost – naveli su iz Suda.

Budući da je Sud, temeljem navedene zakonske odredbe, utvrdio da nema objektivnih dokaza o pristrasnosti sudije Perića, donesena je odluka kojom je zahtjev za izuzeće u ovom slučaju odbijen, uz spomenuto obrazloženje.

Kako je poznato, sudija Perić izuzeće u slučaju Respiratori zatražio je zbog, kako je naveo, “pritiska javnosti i prijetnji” upućenih mu nakon izricanja oslobađajuće prvostepene presude u predmetu Zijad Mutap i drugi (slučaj Dženan Memić).

U slučaju Respiratori sudi se Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru FUCZ-a, Fikretu Hodžiću, vlasniku firme F. H. Srebrena malina, kao i pravnoj osobi F. H. Srebrena malina, te Jelki Milićević, federalnoj ministrici finansija, koji se terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM.

Najnovije objave