Srijeda, 24 Jula, 2024

Stručnjaci osporili popularni trend koji su proslavile Rihanna i Selena Gomez: ‘Uzrokuje preko 250 bolesti’

Najčitanije objave

Kada je pokret za body positivity postao mainstream, svijet je svjedočio značajnim promjenama u modnoj industriji, medijima i društvenim mrežama.

Transformacija modnih standarda

Sjećate li se vremena kada su naslovnice modnih časopisa bile rezervirane samo za iznimno vitke modele? Kada su društvene mreže bile preplavljene savršeno retuširanim fotografijama koje su postavljale nerealna očekivanja ljepote? U posljednjem desetljeću, svijet je svjedočio dramatičnom zaokretu s pojavom pokreta za body positivity. No, kako vrijeme prolazi, postavlja se pitanje: je li ovaj trend na zalasku?

Šta je body positivity?

Koncept body positivity odnosi se na prihvaćanje svih tijela, bez obzira na oblik, veličinu, boju ili izgled. Cilj mu je boriti se protiv društvenih normi i standarda ljepote koji nameću neprirodna i često nedostižna očekivanja. Ovaj pokret su popularizirale brojne poznate ličnosti i modeli, poput Ashley Graham, Rihanne i Selene Gomez, koje su svojim javnim istupima i objavama na društvenim mrežama potaknule ljude diljem svijeta da prihvate i vole svoja tijela upravo onakva kakva jesu.

Umjetne obline i nerealni standardi

Kada je body positivity postao mainstream, svijet je svjedočio značajnim promjenama u modnoj industriji, medijima i društvenim mrežama. Pojavili su se modeli različitih konfekcijskih brojeva na naslovnicama poznatih časopisa, a društvene mreže preplavile su objave koje slave različitost tijela. Ashley Graham, jedna od prvih plus-size manekenki koja je krasila naslovnicu časopisa Sports Illustrated, postala je simbol promjene u modnoj industriji. Njeno pojavljivanje na naslovnicama i modnim pistama pokazalo je da ljepota nije definirana brojevima, već samopouzdanjem i stavom.

S druge strane, Kardashian klan, predvođen Kim, redefinirao je standarde ljepote na način koji je izazvao divljenje, ali i kritike. Njihovi nevjerojatno uski strukovi, bujne obline i besprijekorne fotografije na društvenim mrežama postavili su nove standarde ljepote koji su za mnoge nedostižni. Kim Kardashian je otvoreno priznala korištenje estetskih zahvata i tretmana, čime je dodatno pojačala raspravu o prirodnim tijelima naspram umjetnih. Njezina sestra Khloé, sa svojim nevjerojatnim transformacijama tijela, često je bila tema spekulacija o operacijama i ekstremnim dijetama. Iako je otvoreno priznala borbu s vlastitim samopouzdanjem i kako je koristila vježbanje kao izlaz, i dalje je suočena s optužbama da promovira nerealna tijela.

Dvije strane medalje

S jedne strane, Kardashian žene su simbol snage, uspjeha i samopouzdanja. Njihova dominacija u industriji ljepote i modnog svijeta donijela im je milijarde dolara i globalnu prepoznatljivost. Međutim, s druge strane, njihovi filteri i estetski zahvati često postavljaju nerealna očekivanja za obične žene koje nemaju pristup istim resursima i tretmanima.

Zdravstveni rizici i kritike

Istraživanja su pokazala da, iako body positivity ima mnoge prednosti, poput poboljšanja samopouzdanja i mentalnog zdravlja, svejedno sa sobom donosi i nove izazove. Na primjer, neki kritičari tvrde da pokret može promovirati nezdrav način života, ignorirajući medicinske rizike povezane s prekomjernom tjelesnom težinom. Debljina može biti faktor rizika za mnoge bolesti, uključujući dijabetes, srčane bolesti i hipertenziju. Stručnjaci naglašavaju važnost balansiranja između prihvaćanja tijela i promicanja zdravog načina života.

Najnovije objave