Utorak, 16 Jula, 2024

Šta pripremaju Bećirović i Helez?

Najčitanije objave

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj nedavno je izvršila, prema mnogima, snažne napade na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine usvajajući dvije odluke u entitetskoj skupštini kojima se ne priznaju odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Ove odluke su izazvale brojne reakcije političkih stranaka, ambasada i predstavnika međunarodne zajednice. Mnoga saopćenja i poruke upućene Miloradu Dodiku i njegovoj grupi bile su slične, naglašavajući da ide pogrešnim putem i da dovodi u opasnost cijelu BiH i region destabilizacijom.

Međutim, u javnosti su izazvale najveći odjek, ali i izazvale misteriju, poruke člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ministra odbrane BiH Zukana Heleza. Bećirović je izjavio: “Kao član Predsjedništva, dajem međunarodnoj zajednici, a posebno svjedocima Dejtonskog sporazuma, rok od sedam dana da zaustave ovu destrukciju.” Helez je prvo pozvao nadležne institucije da procesuiraju sve odgovorne, a zatim je izjavio: “Ponavljam, vjerujem da se ova situacija može i treba riješiti u skladu s Ustavom i zakonima zemlje. U suprotnom, imamo plan B – 51.209 km² i ništa drugo.”

Sada se postavlja pitanje što Bećirović i Helez žele poručiti?

U pogledu njihovih funkcija, oni sami ne mogu donositi samostalne odluke. Bećirović ne može donositi odluke bez saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH, a Helez mora imati saglasnost svojih zamjenika za svoje poteze i odluke. Ako se, kako mnogi tvrde, radi o državnom udaru u vezi s nedavnim političkim potezima Milorada Dodika, Nenada Stevandića, Željke Cvijanović i njihovih saveznika, Denis Bećirović ne može samostalno narediti upotrebu Oružanih snaga BiH, a isto vrijedi i za Heleza. Ako se poštuju zakoni i red Bosne i Hercegovine, to se neće dogoditi.

“Vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje donosi odluke konsenzusom. Lanac komandovanja i kontrole proteže se od ministra odbrane BiH, preko načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, komandanta Operativne komande i komandanta Komande za podršku, do podređenih komandanata i jedinica Oružanih snaga BiH”, kako je navedeno u zakonu.

Ono što Bećirović i Helez mogu učiniti je, osim iznošenja grandioznih populističkih izjava poput “glinenih golubova na entitetskoj liniji”, brzo i detaljno obavijestiti sve međunarodne partnere, prijatelje, institucije i agencije o trenutnom stanju u BiH i postupcima Milorada Dodika. Također, mogu koristiti sve raspoložive alate kako bi lobirali i izvršili određeni pritisak kako bi se osiguralo da ova situacija ne prođe nekažnjeno, a lider SNSD-a izvukao korist.

Dejtonski mirovni sporazum je projekt Sjedinjenih Američkih Država i ima svoje potpisnike i svjedoke, među kojima su Evropska unija, Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, kako je spomenuo Bećirović. Svi ovi akteri trebali bi se zapitati hoće li dozvoliti da Milorad Dodik sruši Dejtonski sporazum i destabilizira jednu evropsku državu na nestabilnom Balkanu. S obzirom na to da već 30 godina bespogovorno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, sada je prilika da to i dokažu.

Napomenimo da Ruska Federacija, izuzimajući je iz prethodne izjave, također treba razmotriti svoju ulogu i odgovornost u očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Najnovije objave