Srijeda, 24 Jula, 2024

Šta ako Dodik izgubi četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH?

Najčitanije objave

Priča o četvrtom delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, skoro dvije godine nakon Općih izbora, još uvijek nije završena. Odluka o tome hoće li to mjesto pripasti PDP-u ili ostati SNSD-u ovisi o nizu faktora, uključujući odluku Suda BiH i moguće žalbe Ustavnom sudu BiH.

Moguće promjene u raspodjeli moći

Ako PDP dobije delegatsko mjesto, SNSD bi u Klubu delegata iz reda srpskog naroda imao tri, umjesto četiri delegata. Preostala dva mjesta pripala bi SDS-u i PDP-u. Trenutno, SNSD svojim glasovima ima mogućnost blokirati donošenje odluka. Sa smanjenjem broja delegata na tri, SNSD bi izgubio tu mogućnost jer bi za donošenje odluka bila potrebna podrška dva delegata iz RS-a, koju bi mogli osigurati SDS i PDP.

Političke implikacije

Safet Kešo iz SDA istakao je kako bi gubitak četvrtog delegata oslabio moć SNSD-a i lidera Milorada Dodika, što bi moglo dovesti do promjena u načinu donošenja odluka. Kešo je naglasio potrebu za otklanjanjem glavne poluge ucjena i maltretiranja šire javnosti, koju predstavlja četvrti delegat SNSD-a.

Dženan Đonlagić iz DF-a smatra da se ništa neće promijeniti do novih izbora 2026. godine. Prema njegovom mišljenju, trenutna vlast, uključujući Trojku (SDP, NiP i Našu stranku), toliko je uključila kadrove SNSD-a i HDZ-a u institucije da oni i dalje kontroliraju sve odluke.

Stavovi i očekivanja

Kešo vjeruje da bi PDP, u slučaju dobijanja delegatskog mjesta, radio više u interesu svih građana BiH, te da bi opozicija u RS-u postala snažnija i konstruktivnija. To bi moglo donijeti pozitivne promjene, naročito u pogledu evropskog puta BiH. S druge strane, Đonlagić naglašava da će stvarne promjene biti moguće tek nakon narednih izbora.

Zaključak

Sudbina četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH ostaje neizvjesna. Bez obzira na ishod, politička dinamika unutar BiH će se i dalje razvijati, s mogućim značajnim promjenama koje će ovisiti o budućim odlukama sudova i izborima.

Najnovije objave