Srijeda, 24 Jula, 2024

Slovenci u nevjerici zbog skandaloznog Dodikovog poteza: Predsjednica u šoku, reakcije se nižu

Najčitanije objave

Nevjerojatan potez Milorada Dodika, čelnika bosanskih Srba, jučer je odjeknuo regijom i izazvao burne reakcije. Kako je Jutarnji već pisao, slovenskim, poljskim i rumunjskim državljanima s prebivalištem u Bosni i Hercegovini zabranjeno je glasovanje na europskim izborima. Ova kontroverzna odluka uzrokovala je šok i nevjericu, a političke reakcije ne prestaju pristizati.

Blokada glasanja
Tri ministra u Vijeću ministara na državnoj razini, svi članovi Dodikove koalicije, blokirali su donošenje odluke koja bi omogućila glasanje u diplomatskim predstavništvima Slovenije, Poljske i Rumunije. Ovaj potez Dodikovi saveznici nazivaju odmazdom zbog odluke navedenih zemalja da podrže UN-ovu rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Upozoravali smo vas da će rezolucija o Srebrenici imati negativne političke posljedice u Bosni i Hercegovini,” izjavio je Staša Košarac, jedan od ministara koji su glasali protiv odluke, u objavi na Instagramu. “Ignorirali ste naše stavove i argumente. Sada preuzmite odgovornost i naviknite se na ovakav odnos,” dodao je Košarac.

Reakcije iz Slovenije
Slovenska ministrica vanjskih poslova, Tanja Fajon, hitno je reagirala na ovu odluku, nazivajući je “neprihvatljivom”. Istaknula je kako je Bosna i Hercegovina tek nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji, te da ovakvi potezi narušavaju njen europski napredak.

Slovenska predsjednica, Nataša Pirc Musar, također je izrazila svoje nezadovoljstvo, naglasivši da su ovakvi potezi “koče europski napredak BiH” i da su “neshvatljivi”. Pirc Musar je podsjetila na činjenicu da je Slovenija jedna od država koja najaktivnije podržava BiH na njenom putu ka članstvu u EU.

Reakcije iz Bosne i Hercegovine
Dodikov potez kritizirali su i neki bosanskohercegovački dužnosnici. Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, uputio je pisma svojim slovenskim, rumunjskim i poljskim kolegama, naglašavajući da nedavni događaji “pokazuju destruktivnu namjeru da se naruše bilateralni odnosi između BiH i europskih saveznika”.

Konaković je također upozorio na maligni ruski utjecaj koji, kako tvrdi, sve više jača u BiH. “Ovaj je potez izveden pod malignim ruskim utjecajem koji uzima sve više maha u BiH,” zaključio je Konaković.

Zaključak
Dodikov potez izazvao je lavinu reakcija i dodatno zakomplicirao političku situaciju u regiji. Dok Slovenci izražavaju svoju nevjericu i šok, a bosanskohercegovački dužnosnici upozoravaju na destruktivne posljedice, ostaje vidjeti kako će se situacija dalje razvijati i hoće li biti moguće pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Ovaj incident samo je još jedan u nizu događaja koji ukazuju na duboke podjele i političke napetosti u regiji, potaknute i dodatno pojačane vanjskim utjecajima.

Najnovije objave