Utorak, 16 Jula, 2024

Riši Sunak: Poduzet ćemo mjere protiv onih koji budu ugrožavali suverenitet i integritet BiH

Najčitanije objave

Premijer Velike Britanije Riši Sunak (Rishi) poručio je svima koji budu ugrožavali suverenitet i integritet BiH da ih sljeduju “mjere”, javlja Avaz.

Sunak je ovo kazao tokom sjednice Komiteta za vezu britanskog parlamenta, a kojeg čine predsjednici svih parlamentarnih komiteta, i koji redovno ispituje premijera o radu vlade i njenim mjerama.

Suverenitet i teritorijalni integritet BiH
Britanski premijer je, osim o BiH, govorio i o Kosovu kao dio odgovora na pitanje predsjedavajuće Komiteta za vanjske poslove Ališe Kerns (Alicia Kearns).

– Prva stvar koju treba reći je da mi, Vlada, u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i nastavit ćemo poduzimati mjere protiv onih koji to ugrožavaju. Posebno smo zabrinuti, posebno sam zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova, s čim ćete biti upoznati. Zaista osuđujemo ničim izazvane napade demonstranata na osoblje KFOR-a. Ministar vanjskih poslova je već rekao premijerima Kosova i Srbije da lideri u Beogradu i Prištini imaju odgovornost da smanje tenzije i spriječe dalje nasilje.

Saradnja sa EUFOR-om
Naše je gledište da moramo pronaći put natrag u dijalog koji vodi EU. Glede EUFOR-a, smatramo da je ključan za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. Naše neučešće ne odražava važnost operacije za mir i stabilnost u regionu. I nastavit ćemo da istražujemo mogućnosti za proširenje saradnje s misijom.

Što se tiče EUFOR-a, mi vidimo EUFOR kao vitalan za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. Naše neučešće ne reflektuje važnost misije da se uspostavi mir i stabilnost u regionu i nastaviti ćemo da istražujemo mogućnosti da proširimo kooperaciju sa misijom – poručio je Sunak.

Najnovije objave