Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Razriješen misterij čudnih tragova na Bidenovom licu: “Istina je, počeo je koristiti taj uređaj…

Najčitanije objave

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden počeo je koristiti uređaj za kontinuirani pozitivni tlak u dišnim putovima kako bi riješio dugogodišnji problem s apnejom, problemom prestanka disanja za vrijeme spavanja, rekli su dužnosnici Bijele kuće u srijedu.

Sinoć je koristio aparat

“Od 2008., predsjednik je otkrio svoju povijest apneje za vrijeme spavanja u temeljitim medicinskim izvješćima. Sinoć je koristio CPAP aparat, što je uobičajeno za ljude s tom poviješću”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates.

Drugi dužnosnik Bijele kuće rekao je da je Biden posljednjih tjedana počeo koristiti CPAP uređaj kako bi poboljšao kvalitetu svog sna. Novinari su u srijedu vidjeli Bidena s tragovima na licu koji su upućivali na to da je nosio neku vrstu široke naramenice. Bidenov liječnik proglasio ga je zdravim i “sposobnim za dužnost” u veljači nakon fizičkog pregleda.
Bloomberg News prvi je izvijestio o Bidenovoj uporabi CPAP uređaja.

Čest poremećaj

Apneja za vrijeme spavanja čest je poremećaj spavanja kojeg karakteriziraju kratki prekidi disanja tijekom spavanja. Može uzrokovati hrkanje i dnevni umor te može dovesti do visokog krvnog tlaka ili srčanih problema, navodi klinika Mayo. U najčešćem obliku apneje za vrijeme spavanja mišići grla se opuštaju, blokirajući protok zraka u pluća.

Biden, 80, najstarija je osoba koja je obnašala dužnost predsjednika SAD-a, a njegova dob i zdravlje u središtu su pozornosti glasača dok se natječe za drugi, četverogodišnji mandat na izborima 2024. Dob je jedan od nekoliko čimbenika koji povećavaju rizik od razvoja apneje za vrijeme spavanja. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je većina Amerikanaca zabrinuta zbog Bidenove dobi. U veljači ga je liječnik nakon fizičkog pregleda proglasio zdravim i “sposobnim za dužnost”.
Liječničko izvješće o Bidenovom pregledu ne spominje apneju za vrijeme spavanja, ali kaže da se Biden nosio s “kongestijom sinusa veći dio svog života” i da su se “simptomi sinusa poboljšali nakon nekoliko operacija sinusa i nosa”.

Najnovije objave