Petak, 2 Juna, 2023

Prva žrtva novog soja ptičije gripe u Kini: Zarazila se na pijaci?

Najčitanije objave

Žena iz Kine postala je prva osoba koja je umrla od H3N8 soja ptičjeg gripa.

Kineskinja je postala prva osoba koja je umrla od vrste ptičjeg gripa koja je rijetka kod ljudi, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), ali se čini da se soj ne širi među ljudima.

Ova 56-godišnja žena iz južne provincije Guangdong je treća osoba za koju se zna da je zaražena podtipom ptičjeg gripa H3N8, saopštila je SZO u saopštenju kasno u utorak.

Svi slučajevi su u Kini, a prva dva slučaja prijavljena su prošle godine. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti provincije Guangdong prijavio je treću infekciju krajem prošlog mjeseca, ali nije naveo detalje o smrti žene. Pacijent je imao više simptoma, saopštila je SZO i historiju izlaganja živini.

Sporadične infekcije kod ljudi sa ptičjim gripom su uobičajene u Kini gde virusi ptičjeg gripa stalno kruže u ogromnoj populaciji živine i divljih ptica.

SZO je saopštila da su uzorci prikupljeni na pijaci koju je žena posjetila prije nego što se razboljela, bili pozitivni na grip A(H3), sugerišući da je to možda bio izvor infekcije.

Iako rijetkost kod ljudi, H3N8 je čest kod ptica kod kojih izaziva malo ili nimalo znakova bolesti. Među bliskim kontaktima zaražene žene nisu pronađeni drugi slučajevi, saopštila je SZO.

“Na osnovu dostupnih informacija, čini se da ovaj virus nema sposobnost da se lako širi od osobe do osobe, pa se stoga rizik od njegovog širenja među ljudima na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou smatra malim”, navodi se u saopštenju.

Praćenje svih virusa ptičjeg gripa smatra se važnim s obzirom na njihovu sposobnost da evoluiraju i izazovu pandemiju, piše Mondo.

Najnovije objave